Cégvilág

Lemondott a botrányba keveredett lap kiadójának feje

Napokkal a lehallgatási botrány és a lapbezárás után lemondott a Murdoch sajtóbirodalom brit leányvállalatának vezérigazgatója. Rebekah Brooks a politikusok és a vállalat részvényeseinek nyomására távozott a News International éléről.

Konkurens lapok robbantották ki a kiadó gondozásában megjelenő News of the World botrányát, amely szerint a lap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt, majd meggyilkolt kislány, a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva.

A News of the World az eddigi adatok szerint a gyermek eltűnését követő napokban nyomozta ki illegális módszerekkel a rendőrség által nagy erőkkel keresett, de akkor már halott Milly mobiltelefonjának kódját, és sztori reményében rögzítette az aggódó szülők és barátok hívásait. Amikor az elektronikus rögzítő betelt, a lap munkatársai törölték a már lehallgatott üzeneteket. Ez megzavarta a nyomozást is, mivel a rendőrség - a szülőkkel együtt - arra a következtetésre jutott, hogy a kislány még él, és ő törli üzeneteit.

Rupert Murdoch médiacsoportjának, a News Corporation tulajdonában álló brit News International ügyében az Egyesült Államok és a brit hatóságok is nyomozást indítottak. Az ügyben Rebekah Brooks mellett magát Murdoch-ot és fiát, Jamest is beidézték a bíróságra. A botrány miatt Murdoch bezárta a lapot, s visszavonta 12 milliárd dolláros ajánlatát a szigetország legnagyobb műholdas televízióscsatornájára.

Rebekah Brooks végig tagadta, hogy bármiféle köze lett volna, vagy tudott volna a lehallgatásokról. Brooks helyét Tom Mockridge, a Sky Italia, a News Corp. olasz műholdas televíziós csatornájának eddigi vezetője vette át.

lemond News of the World médi Murdoch news international brroks
Kapcsolódó cikkek