Cégvilág

Miért nem beszélünk angolul? - 300 IT-dolgozót venne fel a hazai cég

Igencsak szomorú a helyzet Magyarországon, a végzős egyetemisták, főiskolások 30 százaléka azért nem kap diplomát, mert a felsőoktatásban töltött évek alatt sem tud összehozni egy középfokú nyelvvizsgát.

A felsőoktatási tanulmányokat két szintre osztó bolognai rendszer bevezetése sem segítette a helyzet javítását” – emelte ki egy tegnapi háttérbeszélgetésen Ilosvai Péter. A globális informatikai szolgáltatásokat nyújtó IT Services Hungary (ITSH) Kft. ügyvezető igazgatója szerint az ország versenyképességének megtartásához szükséges lenne a két nyelvvizsgához kötött érettségi bevezetése, hogy a felsőoktatásban azokat a nyelveket már használni is lehessen a szakmai fejlődés érdekében.

Hozzátette még: nálunk a nyelveket tanuló középiskolások aránya messze elmarad a régió más országáétól. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Magyarországon a nyelveket tanuló középiskolások aránya nem éri el a 80 százalékot, miközben Lengyelországban 92,9, Romániában 98,1, Szlovákiában 98,3, Csehországban pedig 100 százalék a szóban forgó mutatószám.

A 2500 főt foglalkoztató cégnél jelenleg mintegy 300 állásra keresnek megfelelő – elsősorban német és angol nyelvben jártas – szakembereket. Tapasztalataik szerint ugyanis az informatikai tudást könnyebb elsajátítani utólag is, így gyakran előfordul, hogy műszaki végzettséget ugyan nem szerzett, de nyelveket jól beszélő közgazdászokkal, jogászokkal töltik be a helyeket.

Az ügyfélszolgálatos munkahelyek nem is feltétlenül igényelnének diplomás szakembereket – mondja Ilosvai Péter. A többi nagyvállalathoz hasonlóan maguk kénytelenek pótolni a hazai oktatási rendszer hiányosságait. Most zárult náluk az a mintegy 80 millió forint összegű uniós támogatással megvalósult projekt, amelynek keretében a cég 100 alkalmazottja fejleszthette angol- és németnyelv-tudását. Az állásokra jelentkezők tényleges nyelvismeretét maguk tesztelik, nem a „papír” számít.

Kérdésünkre elmondta még, van esély a további szolgáltató-központi befektetések elnyeréséhez, amelyhez azonban a humánoldal javítása mellett további infrastrukturális fejlesztésekre is szükség lenne. Idesorolta a vidéki repülőtereket, ezek terén még komoly hátrányban vagyunk a szomszédos országokkal összehasonlítva is. A feleakkora lélekszámú Szlovákiának négy jól kiépített repülőtere van, Romániának tizenegy. Az IT Services Hungary Kft. Magyarország legnagyobb informatikai szolgáltatója, a Deutsche Telekomhoz tartozó T-Systems International leányvállalata. A hazai társaság Budapesten és Debrecenben működtet telephelyet, ahol az alkalmazottak 18 nyelven dolgoznak.

tanfolyam alkalmazott nyelvtudás ITSH informatikus dolgozó
Kapcsolódó cikkek