Cégvilág

Nem várt veszteséget produkált a Philips

Az elmúlt időszakokban megszokott nyereséggel szemben az idei második negyedévet váratlan veszteséggel zárta a Philips, ez negatív hatással volt a társaság részvényárfolyamára is.

A holland elektronikai óriás legfrissebb jelentése az egymilliárd eurót meghaladó összegű egyszeri leírásokkal, valamint a világítástechnikai és a szórakoztatóelektronikai, újabban életstílusnak is nevezett részleg gyengébb teljesítményével magyarázza a nettó eredményben elkönyvelt 1,34 milliárd eurós veszteséget. Ezt némileg ellensúlyozta, hogy a második negyedévben kisebbek volt az átszervezéssel és a felvásárlásokkal kapcsolatos költségek.

A társaság negyedéves bevétele 5,213 milliárd euró volt, amely elemzők szerint a várakozásoknak megfelelően alakult. Európa legnagyobb elektronikai csoportjának forgalma összehasonlítható árfolyamon 4 százalékkal nőtt, a 6 százalékos negatív árfolyamváltozásokat figyelembe véve viszont kettővel csökkent.

Ezen belül az egészségügyi berendezések üzletága összehasonlítható árakon 8 százalékkal tudta növelni a bevételét, míg az életstílussal összefüggő termékek értékesítése 2 százalékkal mérséklődött. A világítástechnikai üzletág 4 százalékos javulást mutatott fel ezen a téren, köszönhetően mindenekelőtt a üzleti szféra nagyobb arányú megrendeléseinek. A társaság negyedéves EBITA-ja az egy évvel korábbi 506 millió euróról 370 millióra esett vissza. Ez viszont felülmúlta az elemzői várakozásokat, hiszen a konszenzus szerint a piacok 296 millió euróra számítottak.

philips leírás világítástechnika veszteség szórakoztatóelektronika
Kapcsolódó cikkek