Cégvilág

Oroszország bekeményít a WTO-val szemben

Oroszország nem vonja vissza a gazdáknak nyújtott állami támogatásokat, ha csatlakozik a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) - jelentette ki Dmitrij Medvegyev elnök.

A The Moscow Times szerint az orosz államfő egy gabonapiaci értekezleten kijelentette, hogy Oroszország mintegy 9 milliárd dollárt költ 2012-ig a mezőgazdaság állami támogatására, s ennek összege fokozatosan csökken majd 2017-ig. Hangsúlyozta, hogy Oroszország fenntartja magának azt a jogot, hogy a farmerek segítése érdekében megemelje az importadókat egyes termékekre.

"A mezőgazdasági termékek vámvédelmének szintje elégséges marad a WTO-csatlakozás után, és Oroszországnak jogában áll, hogy bizonyos termékek esetében emelje az importadókat"- fejtegette. Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes, aki szerint Oroszország idén gabonapiaci intervenciókat is végrehajthat azért, hogy védelmet nyújtson a belföldi termelőknek. A kormány jó termésre számít az idei évben, így előfordulhat, hogy gabonafelesleg keletkezik. Az állam felvásárolja a termény egy részét, amit azután később értékesíthet.

Moszkva ezzel a bejelentéssel ismét megerősítette a WTO csatlakozással kapcsolatos szilárd álláspontját. A tárgyalások jelenleg is folynak, és Moszkva többször összeütközésbe került a szervezet tagjaival a kereskedelmet korlátozó intézkedések miatt. Az E. coli járvány kitörésekor az orosz vezetés leállította az országba irányuló zöldségimportot és csak később engedett a nemzetközi nyomásnak, mondván: az államnak jogában áll megőrizni polgárai egészségét. Az mától ismét elindult, ugyanakkor további vitás kérdések maradtak a WTO és Moszkva között. Ezek közé tartozik a külföldi cégek oroszországi termelésének feltételrendszere, ami szerint az országban letelepedő vállalatoknak bizonyos mennyiségű helyi alkatrészt kell felhasználniuk.

 

farmer Kereskedelmi Világszervezet gabona WTO Oroszország búza
Kapcsolódó cikkek