Cégvilág

Elképesztő az atomstop költsége

A kölni egyetem energiagazdálkodási intézetének (EWI) és a Gesellschaft für Wirtschaftliche Strukturforschung tanulmánya azt jósolja, hogy az atomenergiából való tervezett gyorsított kiszállás megnöveli majd a német magánfogyasztók, a kereskedelmi, kisipari és nagyipari vállalatok energiaszámláját.

A Handelsblatt által ismertetett és a szövetségi gazdasági minisztérium megbízásából készített tanulmány szerint a gyorsított atomstop a villanyáram növekedéséhez, az áramtermelés külföldre történő kihelyezéséhez vezet majd. Növekszik majd a fosszilis energiahordozók importja is. Becslések szerint a fogyasztóknak legalább 32 milliárd eurójába kerül majd a váltás.

Visszájára fordulhat a német energiaváltás – a lekapcsolt atomerőművek helyett ugyanis a kiöregedett széntüzelésű erőművek üzemidejének meghosszabbítását kérte a Német Szövetségi Hálózati Ügynökség (BNA), hogy a kieső kapacitást pótolhassák. Elsőként Matthias Kurth, az ügynökség vezetője az Észak-Rajna–Vesztfália szövetségi tartomány vezetését kérte, hogy az E.On eredetileg 2012-ben bezárandó Shamrock erőműve három blokkjának üzemidejét hosszabbítsák meg. A Financial Times Deutschlandot idéző EnergiaInfo szerint a szövetségi ügynökség attól tart, hogy a széntüzelésű és a nukleáris erőművek párhuzamos leállításával jelentős áramhiány alakulhat ki. Az üzemidő-hosszabbítás akár negyven széntüzelésű erőművet is érinthet.

Az energiaportál a Süddeutsche Zeitung alapján arról is beszámol, hogy az E.On világszerte tízezer fős, 85 ezres munkaerejének mintegy 12 százalékát kitevő létszámleépítést tervez. Korábban a vállalat még csupán néhány száz fős elbocsátásról tájékoztatott. A napilap szerint – amely nem jelölt meg forrást – a döntést elsősorban az indokolja, hogy Németország felgyorsította az atomerőművek bezárásának ütemezését. Így akár az is megtörténhet, hogy a 35 ezres németországi E.On-munkaerő létszámát harmadával csökkentik.

Eközben a szintén német RWE vezetése közölte: új gázszállítási szerződést kötnek első számú partnerükkel, a Gazprommal. A The Moscow Times emlékeztetett arra, hogy a német cég és az orosz gázmonopólium júliusban szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy három hónapos exkluzív tárgyalásokat folytatnak gáz- és szénerőművek közös létrehozásáról. A Gazprom vállalta, hogy ebben az időszakban kizárólag az RWE-vel tárgyal a közös cégek megteremtéséről Németországban, Nagy-Britanniában és a benelux államokban.

 

atomstop RWE költség Gazprom
Kapcsolódó cikkek