Cégvilág

Gondok a Köki bevásárlóközpontnál - Nem mennek a buszok

A BKK és a BKV közös közleményben hangsúlyozta, hogy egyelőre nem szállítanak utasokat a leendő bevásárlóközponthoz, mivel a buszvégállomást a beruházó nem készítette el időre.

A BKK és a BKV számára az utas- és forgalombiztonság az elsődleges követelmény, amelynek a Köki Terminál bevásárlóközpont beruházója által végzett kivitelezési munkák - az ellenkező tartalmú sajtónyilatkozatokkal szemben - még mindig nem felelnek meg, hiszen alapvető hiányosságok tapasztalhatók. A beruházás átvételéig továbbra is az ideiglenes forgalmi rend marad érvényben, a metró és a buszok többsége a Határ útig jár – olvasható a BKK és a BKV közleményében.

A két cég megjegyzi, hogy a Köki Terminál beruházója nem készítette el az augusztus 5-i határidőre a buszvégállomást, így ott nem hajthatták végre az előre tervezett forgalomtechnikai próbát. Mint írják, a területen hiányos volt az út- és járdaburkolat, helyenként hiányzott a fúgázás, míg máshol a többlet fúgaanyag (homok) okozott jelentős porfelhőt. A peronokon állványok és felhalmozott építési anyagok találhatóak, a végállomás utasforgalom lebonyolítására alkalmatlan. Mivel a teszt ideje alatt is folytak kivitelezési munkák, a próba nem lehetett teljes.

Emellett a végállomás üzembe helyezésének feltétele, hogy a végállomásra vezető három út mindegyike elkészüljön. Ezzel szemben jelenleg csak a Lehel út felől bevezető út használható. Az autóbusz végállomás területén tehát javában zajlik az építkezés, a biztonságos utasforgalom feltételei nem állnak rendelkezésre, az autóbusz forgalom beindulását pedig a hozzávezető utak hiánya lehetetleníti el.

A metró és az autóbusz végállomás közötti gyalogos felüljáró közel áll az előírt készültséghez, de tiszta, korláttal elkerített gyalogos útvonalak nem vezetnek végig az építési területen, így a BKK és a BKV nem vállalja fel, hogy a kivitelezés alatt álló terület közepére utasokat szállítson – olvasható a közleményben.

Mint arról beszámoltunk, a Kőbánya-Kispest metró- és vasúti csomópontban épülő KöKi Terminál bevásárlóközpont kétszáz kiadható kiskereskedelmi területének 80 százaléka már bérlőre talált – egy korábbi közlés szerint 500 négyzetméter felett már nincs üzlethelyiség az épületben –, a fejlesztő R-CO Zrt. várakozásai szerint pedig a szeptember végi nyitásra a kiadottság elérheti akár a 90 százalékot is.

A legnagyobb bérlő az OBI, amely két szinten 12 ezer négyzetmétert bérelt ki. Közepes nagyságú, ötezer négyzetméteres üzletet foglal el a Tesco, s megtalálhatók lesznek a plázákban megszokott márkák is, így ott lesz a Libri, az H&M, a C&A, a Müller, s a Vögele lánc is. László Márton szerint a legnagyobb láncok megjelenése a beruházás sikerességét vetíti előre.

 

buszvégállomás üzembe helyezés BKV BKK beruházó köki
Kapcsolódó cikkek