Cégvilág

Mély depresszióban az orvosok

Újabb 12 milliárd forintot szerzett az egészségügynek az ágazatért felelős államtitkár, ám a háziorvosok sérelmezik, hogy a továbbképzésre fordítható pénzből ők kimaradnak. Nem tudni, hogy maradásra bírja-e a most végző medikusokat a rezidensképzési ösztöndíj, vagy folytatódik a migráció.

Az alapellátás megerősítése erősen hangoztatott egészségpolitikai cél, a 6800 háziorvosi praxis mégis kimarad a közelmúltban meghirdetett 12 milliárd forintos, uniós forrásból biztosított továbbképzési pénzből – mondta lapunknak Komáromi Zoltán háziorvos. Nem engedhetik meg maguknak a doktorok, hogy egy szakvizsga megszerzése miatt 3-5 hónapra – legalább ennyi a kötelező kórházi gyakorlat – otthagyják a betegeiket, praxisukat. Azokon sem segít a pályázat, akik többéves kórházi gyógyítás után vásároltak praxist, és meg kellene szerezniük a háziorvosi alapvizsgát.

A főorvos Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár bejelentésére reagált. E szerint szeptemberben dolgozza ki az egészségügyért felelős államtitkárság annak a 12 milliárd forintos uniós pályázatnak a feltételeit, amelyből támogatnák a szakorvosok és szakdolgozók továbbképzését, s a kórházak helyett fizetnék az őket helyettesítők költségeit.

A Magyar Kórházszövetség következő elnökségi ülésén tárgyal a javaslatról – mondta a Világgazdaságnak Rácz Jenő. A szövetség elnöke, egyben a veszprémi megyei kórház főigazgatója úgy látja: azok járnak jól, akik hosszú távon itthon maradnak, mert nem kell saját zsebből fizetniük az oktatási költségeket. Jelentős kiadástól szabadul meg a kórház is. Intézményében például onkológiai központ épül, így szükség lesz onkológus szakorvosok képzésére, így mindenképpen pályáznak majd.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek