Cégvilág

Pénzgyűjtő túrára indult az Angry Birds

Az Angry Birds nevű alkalmazás fejlesztője, a Rovio Entertainment tőkebevonás céljából tárgyalásokat folytat lehetséges partnerekkel: a lépés nyomán a cég értéke 1,2 milliárd dollárra nőhetne – értesült a Bloomberg.

Bár neveket még hivatalosan senki sem említett, a Bloomberg szerint szóba jöhet a FIFA játékot kifejlesztő Electronic Arts, a Farmville-t magáénak mondható Zynga és olyan médiapiaci óriások is, mint a News Corp. vagy a Disney.

„Szinte látom, ahogy a Disney részesedést vesz az Angry Birds tulajdonosából, és a madarak témaparki elemmé vagy egy film szereplőivé válnak” – latolgatta az esélyeket a hírügynökségnek Michael Pachter, a Wedbush Securities kutatási részlegének ügyvezető igazgatója.
Az Angry Birds nevű játék – amelynek lényege, hogy a madarak a tojásaikat ellopó disznókkal harcolnak egy farmon – a 2009-es kibocsátása óta több mint 300 millió letöltést generált az interneten, és a valaha létezett legsikeresebb okostelefon-alkalmazások egyike. (A játékot eredetileg iPhone-ra fejlesztették, ám ma már játszható androidos és Nokia okostelefonokon, illetve számítógépen is.)

A Rovio márciusban már kapott egy tőkeinjekciót, 42 millió dollár értékben: az akkori résztvevők között volt a Skype társalapítójának, Niklas Zennströmnek az Atomico nevű cége, és a Facebookhoz köthető Accel Partners is.

A szakmai partner bevonásán túl a Rovio – hasonlóan több szektortársához – a tőzsdére lépésen is gondolkodik: Mikael Hed vezérigazgató korábbi nyilatkozata szerint ennek a következő néhány évben lehet realitása. Hed úgy látja: a megfelelő likviditás elérése érdekében a NASDAQ lehetne az ideális választás a cégnek.

Zynga Farmville Electronic Arts skype Disney FIFA angry birds
Kapcsolódó cikkek