Cégvilág

Tűzoltás a mezőgazdaságban - "A pénznek máshol is lett volna helye"

Czerván György államtitkár szerint a nehézségek ellenére is sikeres éven van túl a hazai mezőgazdaság

„Könnyebb lett volna az életünk, ha nem mindig a tűzoltásra kellett volna koncentrálnunk” – így foglalta össze az agrárium kormányváltás óta eltelt több mint egy évét Czerván György tegnap a Szigeten megtartott sajtóeseményen. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár ezzel a szóban forgó időszak csapásaira utalt, amelyből volt bőven.

„Az árvíz, a belvíz, a jégverés, a fagykár, a vörösiszap-katasztrófa és a különböző élelmiszer-biztonsági botrányok, így a dioxinügy, valamint a németországi kólifertőzés, valamint a mostani GMO-botrány összesen sok tízmilliárdos kárt okozott a hazai mezőgazdaságnak, és ugyanekkora kiadást jelentett a költségvetésnek. Ennek a pénznek lehetett volna máshol is helye” – jegyezte meg az államtitkár.

Azután leszögezte: „A támogatások összegénél ezt is figyelembe kell venni.” Ennek ellenére Czerván György sikerként értékelte, hogy a viszonylag kis területről, 953 ezer hektárról betakarított búza mennyisége meghaladja a 4 millió tonnát, és ami még fontosabb, ennek kétharmada kiváló minőségű, étkezési búza. Jó eredmény az is, hogy az idén 8 millió tonnát meghaladó menynyiségű kukoricára lehet számítani. Czerván a termésbecslésekre hivatkozva jó eredményeket vár a napraforgó és a – kisebb területen termesztett – cukorrépa hektáronkénti terméshozamában is.

A GMO-kukoricáról szólva az államtitkár megjegyezte: eddig 4500 hektáron találtak szennyezett állományt, amelyből 2200 hektárt már megsemmisítettek, 225 termelő földjén. Tovább növeli azonban a problémát, hogy a pufferzónában elhelyezkedő földek összesen további 4 ezer hektárt tesznek ki, ráadásul itt már a becslések szerint 2500 termelő érintett. Az ő kiértesítésük jelenleg folyamatban van – tette hozzá az államtitkár. Az érintett gazdáknak 360 ezer forintnyi kártérítést juttatnak el hektáronként. Czerván György ezt korrekt, elfogadható összegnek nevezte.

A repce GMO-tartalmat kizáró ellenőrzéséről szólva Czerván György megerősítette: a mintákat már a laboratóriumokban vizsgálják, így elkerülhető lesz a visszamenőleges megsemmisítés, amely a kukorica esetében történt.

V. Németh: „Elképesztő bürokrácia”

A vidék életében valóban az agrárium jut domináns szerephez, de ma már látnunk kell, hogy ez nem kizárólagos. A vidékfejlesztés ma már jóval több, mint a mezőgazdaság kérdése – jelentette ki V. Németh Zsolt az eseményen. A vidékfejlesztésért felelős államtitkár hozzátette: mindezt szem előtt tartva alakították ki az agráriumot, környezetvédelmet, vízgazdálkodást és más területeket egybefogó vidékfejlesztési tárcát. A pályázati kiírásokat is ennek megfelelően kell összehangolni. Az államtitkár kifejtette: sem a hazai, sem az uniós támogatási rendszer nem alkalmas jelenleg arra, hogy az agráriumhoz, energiapolitikához, környezetvédelemhez egyaránt kötődő projekteket – például egy biogázüzemet – igazán hatékonyan segítsen. A tárca, illetve a kormányzat célja ezért az, hogy a 2014-ig tartó ciklus végére az egyes területek közötti bürokratikus határokat megszüntesse. Ennek érdekében az unió szintjén is változtatásokra lesz szükség. V. Németh Zsolt megjegyezte: ezen a területen már tapasztalható elmozdulás.


fagykár kukorica mezőgazdaság GMO árvíz czerván
Kapcsolódó cikkek