Cégvilág

Jön az ősz: újra orosz-ukrán gázháború, per-fenyegetéssel

Oroszország kész megvédeni Ukrajnával szemben a gáz árával kapcsolatos álláspontját, akár peres úton is - jelentette ki hétfőn Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ukrán kollégájával, Kosztyantin Griscsenkóval tartott találkozó után.

Lavrov kijelentette: Oroszország a nemzetközi jog előírásainak megfelelően jár el a probléma megoldásában, és hangsúlyozta: Oroszország nem akarja erőszakkal bevonni Ukrajnát az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba, de szeretné, ha Kijev eldöntené, kíván-e csatlakozni, vagy sem.

Kosztyantin Griscsenko úgy vélte, mindent el kell követni, hogy a felek megállapodjanak a gáz árának kérdésében, és leszögezte: Kijev továbbra is reméli, hogy hamarosan megoldást találnak.

A külügyminiszterek találkozója nyilvánvalóan a gáz ára körül hetek óta tartó, egyre hevesebb viszály újabb állomása. Az előző fordulóban, szombaton Janukovics arról beszélt, hogy Ukrajnát a sarokba szorítja és megalázza Oroszország, Dmitrij Medvegyev elnök viszont kijelentette, hogy Moszkva kész peres úton is megvédeni az álláspontját. Az ezt megelőző pengeváltás során Kijev bejelentette a Naftogaz konszern átszervezését, amitől a közlések szerint azt várták, hogy érvényét veszti a Gazprom és a Naftogaz szerződése. De a Julija Timosenko elleni eljárás egyik fő oka is az általa aláírt orosz-ukrán gázszerződés, illetve az, hogy azt Kijev semmisnek szeretné nyilvánítani.

"Folyton árcsökkentést kérnek. Azt hittem, érthető javaslatot tettünk: ha kedvezményt akartok a gáz árára, az integrációs térségünk - az orosz-fehérorosz-kazah vámunió - tagjává kell lennetek. Vagy ha ezt nem akarjátok, tegyetek Oroszország számára kifizetődő üzleti javaslatot, például mint a fehérorosz ajánlat a gázszállítási rendszer eladásáról" - mondta a minap Medvegyev elnök.

A jelenleg érvényben lévő szerződést Julija Timosenko akkori ukrán kormányfő 2009. januárjában írta alá, miután előbb Moszkva elzárta a gázcsapot, Ukrajna pedig nem továbbított gázt Európába. A 2019-ig érvényes szerződés a jelen európai áraknál magasabbakat tartalmaz, ezért Kijev újra akarja tárgyalni. Ukrajna, amelyen most az Európába irányuló orosz gázszállítások mintegy 80 százaléka halad át, többször megbízhatatlannak bizonyult, egyebek mellett ezért épül az Északi és a Déli Áramlat gázvezeték.

Az orosz fél azt szeretné, hogy Ukrajna ne közeledjen túl gyorsan Európához, és meg akarja szerezni az ukrán gázvezeték-rendszert, ezért hívja Ukrajnát a hármas vámunióba és ezért javasolta Vlagyimir Putyin kormányfő a Gazprom és a Naftogaz összeolvasztását. Kijev azonban mindkét lehetőségtől mereven elzárkózik.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek