Cégvilág

Lesz-e béremelés 2012-ben? - Klikk

Vajon mi lesz 2012-ben a fizetésekkel és a juttatásokkal a versenytársaknál? Emelnek-e vagy sem? Vége van-e a válságnak vagy csak most kezdődik igazán? Mivel kalkulálnak más munkáltatók?

Többek között e kérdéseket teszik fel számos cégnél az ősszel kezdődő tervezési időszakban. S e kérdések megválaszolásához nyújt kézzel fogható érdemi segítséget a FIZETÉSEMELÉS 2012 című kutatás – számolt be Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója.

Szeptember 30-ig ugyanis felméri a DEVISE Hungary és a Simconsult közös munkája, hogy a gazdálkodó szervezetek 2012-re milyen változásokkal számolnak a fizetések és béren kívüli juttatások vonatkozásában, illetve milyen módon kívánják hatékonyságukat fokozni.

Számtalan szervezetnél kezdődik - vagy már javában zajlik – a jövő évre vonatkozó üzleti tervezés, amelynek keretében értelemszerűen felmerül a kérdés, milyen fizetésekkel és juttatásokkal számoljanak a következő évre? Az évek óta tartó gazdasági válság, a kormányzati intézkedések, illetve folyamatosan változó piaci környezet miatt az előzetes informális beszélgetések alapján többen ezúttal sem tudnak bért emelni, illetve most is sokan azzal kénytelenek szembesülni, hogy kényszerűen akár a fizetéscsökkentés vagy elbocsátás kérdését is meg kell vizsgálniuk.

A cégvezetők, HR vezetők, pénzügyi menedzserek keresik az igazodási pontot, a viszonyítási alapot a tervezéshez. Szeretnék tudni, hogy mire is érdemes számítani, vajon mit fog lépni a konkurencia. Amennyiben ugyanis a versenytársak emelik a fizetéseket, akkor az ebből kimaradó szervezet versenyhátrányba kerülhet. A kompenzációs csomag "felesleges" emelése ugyanakkor megboríthatja gazdálkodási egyensúlyt, üzleti hátrányt okozhat.

Sokak persze még mindig csak egyszerűen a bérben gondolkodnak, egyre többeknek azonban már természetes, hogy béren kívüli juttatásokkal is igyekeznek a vezetők és munkavállalók teljesítményét elismerni. A mindössze 10 perc alatt kitölthető online kutatás nem csak a fizetések jövő évi változását, hanem a béren kívüli juttatások mértékének alakulását is megvizsgálja – emelte ki Dara Péter.

A kutatásban részt vevők ingyen hozzájuthatnak október 7-ig az országos adatok elemzéséhez. A felmérés itt érhető el

fizetésemelés béremelés devise Dara Péter simconsult
Kapcsolódó cikkek