Cégvilág

Végelszámolások: már túl a 15 ezren

A múlt hét végén átlépte a 15 ezret az idén megindult végelszámolások száma – közölte az Opten. Tavaly egész évben mintegy 14 ezer esetben indítottak ilyen eljárást a tulajdonosok vagy a hatóságok.

Csorbai Hajnalka, a céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatója úgy látja, ez a szám az év végéig meghaladhatja a 20 ezret is.
A végelszámolások növekedési üteme főként az év első felében volt rendkívül magas, akkor volt olyan hónap is, amikor az előző évi azonos havi felszámolásoknál 70 százalékkal több cég bezárását kezdeményezték.

„A jelenség csak részben magyarázható a gazdaság gyenge teljesítményével, hiszen a fizetésképtelenségi eljárások száma korántsem emelkedik ilyen ütemben” – értékelte a hírt az Opten igazgatója, aki szerint a gyors növekedés mögött inkább a mérleget le nem cégekel szembeni nagyobb hatósági szigor áll.

Tavaly óta ugyanis a cégek elektronikus úton kötelesek leadni megelőző évi üzleti eredményeiket, a mulasztókat kényszer-végelszámolással szankcionálja a törvény. „Ennek a rendelkezésnek szerzett érvényt nagy tömegben az év elején a és a cégbíróság, Az Opten adatai szerint egyébként 2009-ről több mint 30 ezer társaságnak nincs leadott mérlege.

Csorbai fizetésképtelenség Opten végelszámolás
Kapcsolódó cikkek