Cégvilág

Ki kell építeni az uniós energiapiacot

Az Európai Tanács döntése alapján 2014-ig létre kell hozni a közös európai villamos és gázpiacot. A céldátumot még a magyar EU elnökség ideje alatt hozták előre, mert csak a működő energiapiac lehet a biztonságos, fenntartható és versenyképes európai gazdaság alapja.

 A közösségi villamos és gázpiac építése az azért bonyolult, mert mindkét területen elég fundamentális – és alapvetően technikai – kérdésekben kell európai szinten egyezségre jutni. Dönteni kell többek közt a szűkős határkeresztező kapacitások kihasználásáról, a villamos rendszerek kiegyenlítésének közös módszeréről és a tarifa-megállapítás szabályairól, áll a hivatal közleményében. Az előkészítés során az iparág, illetve a nemzeti energiaregulátorok európai szervezete célmodellek felállításával vizsgálják a lehetséges megoldásokat, és tisztázzák az ezzel kapcsolatos kérdéseket.

Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnöke szerint a célmodellek felállítása azért fontos, mert végül ezek és a keretjellegű iránymutatások képzeik majd az alapját azoknak a kötelező szabályoknak, amelyek a következő években meghatározzák az energia piac működését. E dokumentumok megismerésére és szakmai egyeztetésekre a MEH EU Piacintegrációs Fórum néven programsorozatot indít október végén.

A fenti témában a MEH felkérésére a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont és a KEMA Consulting közös tanulmányt készített, amely ösztönzi az infrastruktúrafejlesztést, felhívja a figyelmet, hogy a MEH aktív szerepet vállaljon a régióban. Az az energiahivatal célja, hogy a célmodellekkel összhangban megírandó keret iránymutatások és hálózati szabályok különböző fórumokon való tárgyalása során alakuljon ki egy magyar álláspont. Talán ennél is fontosabb, hogy a konzultációkkal ösztönözze az érintetteket, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel és véleményezzék ezeket a fontos és néhány év múlva már kötelező előírásokat.

energiapiac gázpiac MeH energia hivatal kema
Kapcsolódó cikkek