Cégvilág

Adatvédelem - A Facebook kénytelen átadni nekünk a kormányrudat

Az amerikai szabályozóhatóságok nyomására a világ legnépszerűbb közösségi oldala hamarosan jelentős módosítást vezet be az adatkezelés terén.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) két éve tárgyal a Facebookkal adatvédelmi kérdésekről és a The Washington Post szerint hamarosan megszületik a megállapodás. A lap a WSJ információira hivatkozva azt írja: a közösségi portál beleegyezett abba, hogy a jövőben minden, a személyes adatok kezelésével kapcsolatos változtatásról előzetes engedélyt kérjen a felhasználóktól. Az eljárás indítóoka az volt, hogy a Facebook korábban automatikusan láthatóvá tette a felhasználók adatait harmadik fél számára anélkül, hogy erre figyelmeztetett volna.

Az úgy nevezett opt out módszer lényege, hogy a cégek alapértelmezésnek tekintik, hogy az ügyfelek elfogadják a változásokat, ha nem ez a helyzet, akkor utólag le tudják mondani ezeket. A fent említett változtatással a Facebook is áttér az opt in rendszerre, amikor az engedélykérés előzetesen történik meg, csak ezután valósulhatnak meg a módosítások. Utóbbi egyébként az által preferált fogyasztóvédelmi gyakorlat, amelyet már Magyarországon is számos területen bevezettek, ilyen például a direkt marketing anyagok küldése, amely ma már csak az ügyfél kifejezett hozzájárulásával valósítható meg.


 

személyes adat adatvédelem adatkezelés portál Facebook
Kapcsolódó cikkek