Cégvilág

Átkozott multik, avagy nem minden fekete-fehér?

Sokszor szidják a multikat az aktuális politikusok, s a közemberek egyaránt. Mégis el kellene azon gondolkozni, hogy mindig helyénvaló-e ez. Nem minden fekete vagy fehér ugyanis - írja blogjában Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója.

A szeptember 30-i dátummal lezárult „FIZETÉSEMELÉS 2012″ kutatásában épp a magyar tulajdonú cégek azok, amelyeknél jóval kisebb eséllyel lesz béremelés jövőre.

A DEVISE Hungary és a Simconsult együttműködésében zajlott felmérés a cégek jövő évi béremelési szándékát vizsgálta. A közel 300 résztvevő cég adatai alapján a magyar tulajdonú cégek 42%-ánál a bérfejlesztésnek semmiféle általános szempontja nincs, azt szubjektív módon döntik el – ez a szám a külföldi tulajdonú cégek esetében csak 10%-ot tesz ki.

A válaszadó hazai vállalkozások 23%-a minden munkavállalóra egységes szabályozás szerint alakítja a jövő évi kereseteket, közülük azonban csak 27%-nál lesz béremelés 2012-ben, átlagosan 3,9%-os mértékben. Az itt befektető külhoni tulajdonú vállalatok 59% ugyanakkor minden dolgozónál egységesen dönt a béremelés mértékéről, s 90%-uk átlagosan 3,7%-os fizetésemeléssel kalkulál jövőre.

Folytatás a Fejétől bűzlik blogon

Devise Hungary fizetésemelés multi fizetés
Kapcsolódó cikkek