Cégvilág

METÁR - Olajos cáfolja Bencsik állításait a késlekedésről

A METÁR munkacsoport nem csúszott ki a határidőkből, a szabályozás uniós véleményeztetése pedig nem tart tovább 3-4 hónapnál, reagált az ezzel kapcsolatos cikkünkre Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból (NFM) nemrégen felmentett államtitkár.

„Ez év július 16-án Bencsik János energetikáért felelős államtitkár elvette az általam vezetett munkacsoporttól a megújuló energiatermelés új támogatási rendszere, a METÁR előkészítését, főfelelősnek pedig (az addig csak az atom- és a fosszilis energiahordozókért felelős) Kovács Pál államtitkárt jelölte ki. Eddig a dátumig minden, nekünk szabott határidőt betartottunk, ezt követően viszont már nem volt ráhatásunk a folyamatokra” – közölte lapunkkal Olajos Péter.

Az NFM volt államtitkára ezzel lapunknak arra a mai - s előtte más újságban is megjelent – állátására reagált, amely szerint egyebek között a megfelelő előkészítés híján csúszik újabb fél évet a METÁR bevezetése. Eredetileg – a múlt héten – Bencsik János beszélt egy konferencián a késlekedés ezen okairól, s hogy a munka felgyorsítására, illetve a hasonló anomáliák elkerülésére megkezdődött a szakállamtitkárság belső átalakítása is.

Ezzel ellentétben Olajos Péter kérdésünkre most arról tájékoztatta lapunkat, hogy munkatársaival minden határidőt betartottak. Arról, hogy METÁR néven ki kell alakítani a megújuló alapú energiatermelés új támogatási rendszerét, a Fidesz február 23-i frakcióülésen döntöttek. „Április 30-ra elkészítettük az új koncepciót, június végére lezártuk az egyeztetéseket a bankokkal és a szakmai szervezetekkel is. Június hónap végére – amikorra elvárták tőlünk -, elkészítettük a kormány számára a METÁR-ra vonatkozó előterjesztést és elkezdödtek a tárcán belüli egyeztetések. Ezt követően július 16-án elvették tőlünk a feladatot” – jelentette ki Olajos Péter.

A volt államtitkár furcsállja a csúszás másik indokát is. Bencsik János szerint ugyanis a tervezet brüsszeli jóváhagyása az eddigi gyakorlat alapján 6-18 hónapot is igénybe vehet. Attól eltekintve, hogy az anyagot csak célszerű, de nem kötelező Brüsszellel jóváhagyatni, ez nem kerül többe 3-4 hónapnál. „Ezt eddig sem tudtuk másként, ráadásul a 3-4 hónapot személyesen tárgyaltam le a brüsszeli illetékesekkel” – tette hozzá Olajos Péter.

Világgazdaság Online-->

Kovács Pál Bencsik János NFM Olajos Péter METÁR
Kapcsolódó cikkek