Cégvilág

Minden cigaretta tűzbiztos lesz az EU-ban

November 17-én az Európai Unió hivatalos közlönyében is megjelenik a tűzbiztos cigarettákra vonatkozó szabályozás, ekkortól csak a szabványnak megfelelő cigaretta forgalmazható a közösség területén.

Tűzbiztos cigarettát egyelőre az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában vásárolhatunk, de napokon belül megjelenik az az uniós direktíva, amely kötelezővé teszi a RIP típusú (Reduced Ignition Propensity) cigaretták kizárólagos forgalmazását az EU területén. Brüsszel indoklása szerint akár 40 százalékkal csökkenthetőek az ottfelejtett égő cigaretták miatt bekövetkező tűzesetek a technológia segítségével.

A RIP módszer lényege, hogy a gyártók két vastagabb papírgyűrűt helyeznek el a cigaretta borításában, amelyek feladata az égés fékezése. Ha az égő cigarettát leteszik egy gyúlékony felületre, az jóval kisebb eséllyel fog tüzet, mert a biztonsági papír egyszerűen eloltja azt, mielőtt ez megtörténhetne. A módszer tesztelésekor tíz rétegnyi cigarettapapírra helyeznek egymás után 40 égő cigarettát. A szabványnak akkor felel meg a termék, ha a tesztelt daraboknak nem több mint 25 százaléka ég le teljes hosszában.

Papír tűzgyújtás EU tűz cigaretta szabvány cigarettapapír
Kapcsolódó cikkek