Cégvilág

Varsó bírósággal kényszerítene ki gázárcsökkentést Moszkvából

A PGNiG, Lengyelország legnagyobb energiakonszernje a stockholmi választott bíróságnál akarja az orosz földgáz árának mérséklésére irányuló követelését érvényesíteni.

A lengyel konszern meghatalmazott képviselője a választott bírósági eljárás megkezdéséről már értesítette a Gazprom orosz gázmonopóliumot és a Gazprom leányvállalatát - közölte a PGNiG hétfőn. A tárgyalás tárgya az orosz gázszállításoknál eddig érvényes árkondíciók módosítása. A stockholmi eljárás nem jelenti azt, hogy a Gazprommal 2011 tavaszán megkezdett, árcsökkentésre vonatkozó tárgyalásokat leállították volna.

A RIA Novosztyi emlékeztet arra, hogy a lengyel konszern március elején tíz százalékos árcsökkentést követelt a Gazpromtól. Ezzel kapcsolatban a PGNiG utalt arra, hogy a Gazprom Észtországnak és Lettországnak 2011-re 15 százalékos rabattot nyújtott, valamint kedvezményt biztosított az árképzésre olyan fontos ügyfelei részére, mint az E.ON Ruhrgas, a GdF Suez és az Eni. Lengyelország tavaly 3,3 milliárd dollár értékben importált földgázt, és szeretné, ha az árat 0,3 milliárd dollárral csökkentenék azonos mennyiségek mellett. Az ország 9,9 milliárd köbméter gázt vásárolt Oroszországtól és csak 900 millió köbmétert más európai államoktól.

Moszkva az esetek többségében nem enged az előre meghatározott, szerződésben rögzített gázárakból és helyzete tovább javul azzal, hogy a mai napon hivatalosan is átadják az Északi Áramlat csővezetéket. Az 1224 kilométer hosszú Északi-áramlaton keresztül a jövőben évente 55 milliárd köbméter gázt szállítanak majd a Szentpétervár közeli Viborgból a németországi Greifswaldba.  A Keleti-tenger mélyén lévő csővezeték finn, svéd és dán felségvizeken is áthalad és Putyin megfogalmazása szerint Oroszország számára ablak Európára. A Nemzeti Energiabiztonsági Alaptívány szakértője, Alekszandr Paszecsnik úgy látja: az Északi Áramlatnak köszönhetően többé nem fordult elő, hogy egy tranzitállam miatt fennakadás alakul ki az európai gázellátásban.

gázárcsökkentés választott bíróság PGNiG gázár Gazprom
Kapcsolódó cikkek