Cégvilág

Debütál a tőzsdén a Zynga

Ma indul meg a kereskedés a New York-i börzén az amerikai Zynga játékfejlesztő cég papírjaival. Egymilliárd dollárnál több tőke is befolyhat.

A Farmville, a Maffia Wars és számos más facebookos játék megálmodója akár egymilliárd dollárt is meghaladó összegű tőkét vonhat be a hónapok óta tervezett elsődleges részvénykibocsátással (IPO), erre pedig internetes cég, a Google 2004-es tőzsdei debütálása óta nem volt képes. Az eredeti elképzelések szerint a társaság 100 millió részvényt dob piacra, papíronként 8,5 és 10 dollár közötti áron, ez pedig nagyjából 6-7 milliárd dollárra értékelné a céget.

Szakértők szerint azonban nem kizárt, hogy az első kereskedési nap végén jóval 10 dollár fölött zár majd a Zynga, ami a kibocsátott menynyiség emelésére késztetheti a céget (korábban a vállalatnál úgy nyilatkoztak, hogy nagy érdeklődés esetén tovább 15 millió papírt értékesítenek).

A folyó hét egyébként az egész esztendő legmozgalmasabb öt napja lehet, már ami a tőzsdei kibocsátásokat illeti. Amennyiben az összes tervezett tranzakciót sikerrel zárják, a Renaissance Capital elemzőcég adatai szerint tucatnyi IPO-ra kerülhet sor a héten, ez pedig a teljes éves “termés” több, mint tizede. Az idén ugyanis a kedvezőtlen tőkepiaci helyzet miatt mindössze 115 elsődleges részvénykibocsátás volt, amely során összesen 35 milliárd dollárnyi tőkét vontak be a vállalatok. Tavaly 154 IPO 39 milliárd dollárt hozott a tőzsdére lépő társaságoknak, egy átlagos évben pedig 250 kibocsátással akár 50 milliárdhoz is juthatnak a cégek.

Tülekedés

Nem a Zynga az egyetlen internetes cég, amely a héten debütál a tőzsdén. A Jive szoftver-fejlesztő cég papírjaival kedden kezdtek kereskedni New Yorkban. A vállalat bő 160 millió dollárnyi tőkéhez jutott.


tőke Zynga IPO tőzsde Google
Kapcsolódó cikkek