Cégvilág

Egyeztették az áremelést? - E-könyv kartell miatt nyomoz az EU

Az Európai Unió versenyjogi felügyelete eljárást indított több nemzetközi könyvkiadó és az Apple ellen, mert felmerült a gyanú, hogy az iPad bemutatásakor a kiadók egyeztetve emelték áraikat.

Az Apple 2010-ben, az iPad indulásakor jelentős változást indukált az e-könyvpiacon. Táblagépének bemutatásakor ugyanis a konszern lehetővé tette a kiadók számára, hogy ők határozzák meg a digitális könyvkereskedőknél alkalmazott árakat. A korábbi rend szerint a kiadók csak a nagykereskedelmi árról döntöttek, a webshopok árképzésébe nem avatkoztak be - jelenti az AP.

Az Apple lépése óta több kereskedő is áttért erre a modellre, vélhetően azért, hogy az új piaci helyzetben is biztosíthassa az e-könyvek értékesítését. Brüsszel attól tart, hogy ez gyakorlat törvényellenes módon korlátozta a versenyt az EU-ban, hiszen elvette az e-könyv kereskedőktől az árverseny lehetőségét.

Az EU vizsgálata jelentős nemzetközi kiadókat érint, ezek az Hachette Livre, a Harper Collins, a Simon & Schuster, a Penguin és a Macmillan. Az EU kiemelte, hogy az eljárás elindítása még nem jelenti azt, hogy a cégek törvényt szegtek volna. Az említett vállalatok ellen ugyanebben az ügyben a brit versenyhivatal is nyomoz, az Egyesült Államokban pedig csoportos pert indítottak a kiadók és az Apple ellen.

 

 

e-könyv vizsgálat versenyhatóság Apple iPad kiadó trösztellenes
Kapcsolódó cikkek