Az Elmib Zrt. által most bejelentett, három újabb településen megvalósított közvilágítás korszerűsítési projekt újabb példája annak, hogy a piaci szereplők megtalálták azt a finanszírozási eszközt, amellyel ők is és gyenge fizetőképességű megrendelőik is jól járhatnak.

A magyar tulajdonú társaság akár 60 százalékos energia-megtakarítást is lehetővé tévő, LED-es lámpákat telepített a Dunántúlon: Balatonkeresztúron, Dörgicsén, Nagykapornakon és Teskándon. Lényegében három újonnan beépített lámpa áramfogyasztása felel meg egyetlen korábbi lámpáénak. Az így elérhető költség megtakarítás egy nagyobb község esetében évi 5 millió forint is lehet. Az alkalmazott finanszírozási konstrukció révén a megrendelő teljes mértékben tehermentesül a ráfordításoktól. A most átadott 4 beruházást 2012-ben újabbak követik – számos fejlesztés van tervezési-egyeztetési fázisban.

Az Elmib tíz év alatt több mint 420 önkormányzat közvilágítási rendszerét újította fel, ennek során mintegy 130 ezer lámpatestet telepített, és a rendszerek költséghatékony üzemeltetést is ellátja. A LED-es megoldásokkal azonban csak egy éve most tört be a hazai piacra.

A közvilágítás-korszerűsítési hullámot lovagolta meg 2000-es indulásakor az E-Star, akkori nevén RFV is. Szintén olyan pénzügyi megoldást társított a fejlesztéshez, amelyben megrendelője csak utólag, a beruházásnak köszönhetően elért megtakarításból fizet. A társaság ma 10 hazai város közvilágításáról gondoskodik, ez az üzletág adta 2010-es bevétele 6 százalékát.

Az E-Os szintén előfinanszírozásos és a megtakarításból történő fizetéssel kínál közvilágítás korszerűsítést. Az Elmibhez hasonlóan a LED-es technológiát terjeszti, amelyhez megtakarítási garanciát is vállal. E cég világította ki a szolnoki gyalogos hidat, októberben pedig közölte, hogy Hódmezővásárhely a tervezett 25 százalékkal szemben 35 százaléknyi energiát tud megtakarítani azzal, hogy lecserélte a közvilágítási lámpatesteket. Az idén összesen 6248 LED-es és 500 egyéb energiatakarékos parkvilágítási lámpatestet helyeztek el a városban. (A lámpatesteket a Tungsram-Schréder magyarországi leányvállalata szállította.)

A hódmezővásárhelyi tapasztalatok azért is fontosak, mert Bencsik János (most december 31-i hatállyal lemondott) szakállamtitkár korábban azt mondta, hogy azok alapján dönti majd el a kormány, hogy országosan is támogatja-e a modern LED-es technológia alkalmazását. A vásárhelyi önkormányzat csaknem egymilliárd forint támogatást nyert el a Környezet és Energia Operatív Program pályázatain, a pénzt jórészt a közvilágítás korszerűsítésére használta.