Cégvilág

13 tonnás, mérgező űrszonda zuhan a Földre, valahol

Egy 13,2 tonnás orosz űrszonda zuhan a Föld felé, hogy pontosan hova fog megérkezni, az egyelőre nem tudható, az viszont igen, hogy a fedélzeten 11 tonna mérgező rakéta-üzemanyag található.

A Phobos-Ground napokon belül áttöri a Föld légkörét és vélhetően az Indiai-óceánban, Madagaszkár közelében landol. A 13,2 tonnás űrszonda az AP szerint az egyik legnagyobb tömegű űrszemét, amely valaha is lezuhant, igaz, a számítások szerint mindössze húsz-harminc darabja éli túl a zuhanást, a roncsok összesen 200 kilogrammot tesznek majd ki.

Az elmúlt öt hónapban ez a harmadik műhold, amely a Földre hullik, igaz, a 3 tonnás amerikai és a 2 tonnás német szerkezet már leszolgálta a maga idejét, míg a Phobos-Ground egy baleset miatt hullik le. A novemberben Mars misszióra küldött szonda tévedésből földkörüli pályára állt ahelyett, hogy tovább utazott volna a vörös bolygó felé. A másik jelentős különbség, hogy a Roszkozmosz által sikertelenül fellőtt szonda 11 tonnányi rendkívül mérgező üzemanyagot szállít, amit az űrkutatási hivatal szerint is igen veszélyes, de – mondják a szakértők – úgysem éri el a Föld felszínét. Az Oroszországon kívüli szakértők egy része is egyetért a feltételezéssel.

Bár az eddig lezuhanó műholdak egyike sem okozott sérülést, az orosz űrszerkezetek közül több landolt lakott területeken Kazahsztánban és Szibériában. Legutóbb pedig a 1,5 millió lakosú Novoszibirszkre estek egy műhold darabjai, több házat megrongálva, bár sérüléseket nem okoztak. Egyesek attól tartanak, hogy az üzemanyag egy része megfagy az űrben és így túlélheti a Föld légkörébe való becsapódás során keletkező magas hőfokot is. A félelmek megalapozottságát jelzi, hogy 2008-ban az Egyesült Államok haditengerészete éppen ezért semmisítette meg rakétával a USA-193 jelzésű kémműholdat.

 

mérgező űrszemét Orosz űrszonda Mars
Kapcsolódó cikkek