Cégvilág

Folytatódik a botrány - Saját vezetőségét perli az Olympus

Az Olympus közölte, hogy a cég elnökét és tizennyolc volt és jelenlegi igazgatótanácsi tagját pereli be összesen 47 milliárd dolláros kártérítésért Japán történetének egyik legnagyobb könyvelési botrányának következő lépéseként.

Bár a japán vállalat részvényeinek árfolyama 28 százalékot emelkedett a hírre – a befektetők örömmel fogadták a rendrakási kísérletet – a Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a vezetés nélkül maradó Olympus könnyen felvásárlás áldozatává válhat. Az Olympus ugyanis közölte, hogy azok az igazgatótanácsok, akik érintettek a perben, legkésőbb áprilisig felmondanak, így a vállalatot Suicsi Takajama és öt másik menedzser kormányozza majd átmenetileg.

Az Olympus körül még tavaly októberben robbant ki botrány, amikor a vállalat váratlanul és mindössze két hétnyi munka után elbocsátotta Michael Woodford vezérigazgatót. A brit menedzser állította: azért kellett távoznia, mert kérdéseket tett fel egy gyanús könyvelési tétel miatt. A cég akkor cáfolta a vádakat és azzal vádolta Woodfordot, hogy képtelen megérteni a vállalati kultúrát. A cég belső vizsgálata azonban feltárta, hogy különféle könyvelési trükkökkel 1,7 milliárd dollárnyi veszteséget tüntettek el a vállalat könyveiből.

Az Olympus az ügy kezdete óta piaci értékének csaknem felét veszítette el. A 92 éves vállalat körül kirobbant botrány felélesztette a japán cégek menedzsmentjével kapcsolatos kritikákat, főleg, mivel Woodford kombattáns stílusban vádolta a cég vezetését a hibák eltitkolásával és követelte a teljes vezetőség lecserélését. Az Olympus a jelek szerint tiszta lappal akar indulni, hiszen a bíróság előtt álló menedzsment memóban tájékoztatta a munkatársakat arról, hogy a következő igazgatótanács megválasztásában semmilyen módon nem vesznek részt.

Rioszuke Okazaki, az ITC Investment Partners elemzője emlékeztette arra, hogy az Olympus továbbra is tőzsdei cég marad és mivel most jelentős tőkemennyiségre lesz szüksége, könnyen egy felvásárlás lehet a vállalat vége. A pletykákban szereplő kérők között található a Panasonic, a Hoya, a Sony és a Fujifilm is.


 

Olympus per veszteség könyvelés bíróság
Kapcsolódó cikkek