Cégvilág

Használt lakásoknál is kötelező a zöldkártya

Ez év janurjától az eladó használt lakásokra is ki kell váltani a zöldkártyát, különben nem jegyzi be a földhivatal az adásvételt – emlékeztetett az m1 Híradója.

Az energetikai tanúsítványt az Európai Bizottság tette kötelezővé három éve. Eddig csak az új építésű ingatlanoknál volt kötelező, ez évtől kezdődően azonban az eladásra szánt vagy bérbe adott használt lakásokra is kérni kell. A vizsgálat költségei az eladót terhelik majd. Az adásvételi szerződés csak úgy írható alá, ha megvan az igazolás. A megkérdezett ingatlanszakértő nem vár visszaesést a lakáspiacon a szabályozás miatt.

„Nem hiszem, hogy ez olyan mértékben befolyásolná az ingatlanpiacot, hogy nagyon nagy változások lennének, ez nem egy akkora tétel egy ingatlaneladás során, ami befolyásolná az árat” – mondta a műsorban Molnár Erika, a Duna House értékesítési vezetője.

Az állam szerint a vásárlók jól járnak majd a zöldtanúsítvánnyal, hiszen nem vesznek zsákbamacskát. Az igazolást pedig egy hét alatt be lehet szerezni a mérnök- vagy az építészkamaránál és körülbelül 30 ezer forintba kerül. A két kamara által vezetett névjegyzékből, több mint 500 szakember közül lehet választani. A munkáért 5500 forintos óradíjat kell fizetni. Az energetikai tanúsítvány egy évig érvényes, de ha időközben az ingatlanon értéknövelő felújítást csináltak, érdemes újat készíttetni, hiszen minden energiatakarékossági megoldás növeli az ingatlan értékét. A tanúsítvány eredményét nem kötelező az árba beépíteni, az csak tájékoztatóként szolgál a vásárlónak.

bérlet bérlés zöldkártya ingatlan használt lakás
Kapcsolódó cikkek