Cégvilág

Nincs döntés a flottabérletről és a tőkeemelésről

A Malév pénteki közgyűlése sem a flotta bérleti szerződésének a meghosszabbításáról, sem a tőkeemelésről nem döntött – tudatta Berényi János, a Malév Zrt. elnöke az MTI-vel.

A lízingcéggel még tárgyalnak Amszterdamban. A Malév igazgatósága várhatóan ma foglalkozik a témával. A január 6-án felfüggesztett és pénteken folytatott részvényesi találkozó napirendjén az ILFC lízingcéggel a Boeing repülőgépekről kötött szerződések módosítása és a tőkeemelés szerepelt.

A tőkeemelésről – amelyhez a kormány döntésére van szükség – Giró-Szász András kormányszóvivő január 18-án csak annyit mondott, tárgyalt róla a kormány. A tőkeemelés egyébként a 2011. november 21-én tartott közgyűlésen is napirenden volt, és a folytatólagos, december 21-i ülésen sem döntöttek. A tőkerendezésre azért van szükség, mert a Malév saját tőkéje a jegyzett tőke értéke alá került.

Ez már 2011-ben is így volt, azóta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kétszer is tőkét emelt. Berényi János a Népszavának azt mondta, a Malév vezetése négy évvel kívánja meghoszszabbítani az amerikai ILFC-vel a repülőgépek lejáró lízingszerződését, a tárgyalások „célegyenesben vannak”.

A mai Magyar Közlöny szerint a kormány kiemelkedő stratégiai jelentőségű cégnek nyilvánította a Malévot, amely így gyakorlatilag védetté válhat a csőddel szemben.  

Malév Nemzeti Vagyonkezelő flotta berényi
Kapcsolódó cikkek