Cégvilág

Kistérségek: a szakadék egyre mélyül

Főként az infrastrukturális hiányosságoknak tudják be a szakemberek, hogy a megye kistérségei között óriási szakadék húzódik, s ez mélyülni látszik az utóbbi években.

Míg a Jászságban a válság ellenére kiemelkedő a gazdaság teljesítménye, az volumene és a vállalkozói aktivitás, addig főként a Kunszentmártoni és Tiszafüredi kistérségben mintha megállt volna az idő. Mindez már évek óta így van – derül ki a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által a közelmúltban kiadott Top 50 kiadványból. Az adatok beszédesek, azt jelzik, hogy az élmezőny és a leszakadók közötti távolság nem csökkent.

A megye legtöbb, mintegy 3500 társas gazdálkodója a Szolnoki kistérségben tevékenykedik, míg a Jászberényi kistérségben ennek körülbelül a fele. Ezzel szemben a legkevesebb a társas vállalkozás a Kunszentmártoni kistérségben. A megye 50 legjelentősebb társas vállalkozásából 24 a Jászberényi, 19 pedig a Szolnoki kistérségben működik.

Az adóhatóság adatai szerint a megye nettó árbevételének közel háromnegyed részét, 1508 milliárd forintot a Jászberényi kistérség társas vállalkozásai érték el 2010-ben, míg a megye legtöbb vállalkozását felsorakoztató Szolnoki kistérség gazdálkodóinak együttes értékesítése 344,6 milliárd forintot tett ki. A társas vállalkozásoknál munkát vállaló 62 ezer ember több mint harmadát a Jászberényi kistérségben működő gazdálkodók, további egyharmadát a Szolnoki kistérségben működő cégek foglalkoztatták.

jászberény infrastruktúra kistérség
Kapcsolódó cikkek