Cégvilág

Mi tiltható meg a munkavállalónak? - blog

Megtilthatom-e a munkavállalóknak a versenytársaknál való elhelyezkedést? Milyen áron? Miért fontos ez egyáltalán? – teszi fel a kérdést a Világgazdaság Online blogján Dara Péter.

A DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója valós példákat hoz ennek kapcsán: a munkáltató úgy dönt, hogy új szakemberre/vezetőre van szüksége. Oszt, szoroz. Majd hirdet és/vagy kapcsolatokon keresztül keres és/vagy szakértőt bíz meg a keresésre. Majd a kiválasztás után felveszi az új kollégát/vezetőt.

Az jön, lát, betanul (ha szerencsés, akkor ehhez kap mentort vagy coachingot), közben kapcsolatokat épít, adatokat és információt gyűjt, esetleg üzleti titkokat tud meg, know-how-hoz fér hozzá.

S egy idő után – mindegy, hogy a munkáltató elhibázott döntései, a rossz munkakörülmények, az ígértek be nem tartása miatt, avagy jobb élet, magasabb jövedelem és/vagy karrier reményében – úgy dönt, hogy tovább áll.

Értelemszerűen olyan munkahelyet keres elsőként, ahol szakmai tapasztalatai a legjobban hasznosíthatóak. Ez pedig általában a versenytárs cégeket jelenti. Azok pedig  - főként kulcsmunkakörökben dolgozó szakemberek/vezetők esetén – sokszor tárt karokkal várják a jelentkezőket. Hiszen hozzák magukkal nem csak a tapasztalatot, hanem a versenytárs akár legféltettebb információit, titkait, akár ügyfeleit is…

Folytatás a Világgazdaság Online blogján

munkavállaló titok HR
Kapcsolódó cikkek