Cégvilág

Nagyon jól járt a német atomstoppal Franciaország

A fukusimai katasztrófát követően 2011 márciusában bevezetett német nukleáris moratórium kilenc hónap alatt 360 millió eurós bevételt eredményezett Franciaországnak az elektromos áram exportjából - derült ki egy kedden nyilvánosságra hozott francia tanulmányból.

Angela Merkel német kancellár a japán katasztrófát követően rendelte el a kormány által addig biztonságosnak tartott
atomerőművek szigorú biztonsági ellenőrzését, és a 17 német atomerőmű közül a 7 legidősebb tevékenységét március 15-i hatállyal felfüggesztette, egy nyolcadikat pedig már korábban leállítottak.

A francia tanulmány szerint Németországnak rövid távon sikerült a termelési csökkenést termikus eszközökkel pótolnia, illetve jelentősen csökkentette exportját, és egyes határain importőré vált.

Franciaország "rövid távon úgy válaszolt a német szükségletre, hogy az importőr helyzetből a közös határvidéken exportőrré vált". Ezt a tanulmány szerint a francia reaktorok jelentős kapacitása tette lehetővé, valamint az, hogy az enyhe időjárás miatt a belső energiafogyasztás csökkent Franciaországban.

A SIA tanácsadó cég számítása szerint a Franciaország által Németországnak eladott plusz villamosenergia összege 2011 márciusa és decembere között elérte a 360 millió eurót. Az iroda becslései szerint 2012-ben további bevételeket eredményezhet a német energiaexport. A szakértők ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy a német nukleáris moratórium "árát az európai fogyasztóknak kell majd megfizetniük", amely egyes szolgáltatók - köztük az E.ON - becslése szerint elérheti az 5 euró megawatt per órás plusz összeget az energiaszámlákon.

Németország atomstop német Franciaország
Kapcsolódó cikkek