Cégvilág

Ehhez az amerikai traktorhoz gyárt futóművet a Rába - fotó

A Rába Járműipari Holding egyik leányvállalata, a Rába Futómű Kft. megkezdte az amerikai John Deere számára kifejlesztett traktorfutómű sorozatgyártását. A jól sikerült fejlesztés eredményeként öt évre szóló szállítási megállapodást kötött a győri vállalat és a világ vezető mezőgazdasági járműgyártója, a moline-i (Illinois állam) székhelyű Deere&Company.

A futómű a világ egyik legnagyobb méretű és teljesítményű, 560 lóerős traktorjának hajtásáról és kormányzásáról  gondoskodik. A járművet és futóművét a legnehezebb mezőgazdasági munkákra, és az extrém terheléseket  jelentő építőipari felhasználásra (például földgyaluzás) tervezték. A John Deere több mint egy évtizede a Rába állandó megrendelője. A Rába Futómű Kft. az elmúlt másfél évben sorra kötötte a beszállítói szerződéseket.

Legutóbb július elején három évre szóló megállapodás született közel 25 millió euró értékű futóműkomponens szállításáról a Volvo számára. Emellett a német BPW csoport szombathelyi leányvállalata számára szállíthat 2015 végéig mintegy 30 millió euró értékben pótkocsifutóművekbe épített kovácsolt tengelycsonkokat a cég, és még a múlt évben megkezdték a futóműalkatrészek szállítását a Scania számára.

 

Ezt megelőzően, 2010 decemberében hosszabbították meg újabb öt évvel a már 27 éve fennálló együttműködést az amerikai Marmon-Herringtonnal. Az új megállapodás kitér a speciális teher-, a katonai és nem közúti (off-road) járművek futóműveiből álló közös termékpaletta fejlesztésére, bővítésére is. A GAZ csoporthoz tartozó nehézteherautó-gyárral, az Urallal kötött megállapodás révén pedig 2010 utolsó negyedévében különleges futóművek szállítását kezdték meg az orosz társaság legújabb, összkerék-meghajtású tehergépjárműveihez.

A világválságra viszonylag korán reagált a társaság, amely 2009-ben végig csökkentett munkaidőben működött, és így sikerült megőrizni a 2100 fős szakemberállományt. Az is a sikerek közé számít, hogy a csoport egyetlen stratégiai partnerét sem veszítette el. Másrészt volt némi átrendeződés a piacok között. Pintér István a Rába elnök-vezérigazgatója egy éve azt mondta lapunknak, hogy az árbevétel harmadát adja az Egyesült Államok cégeinek megrendelése, kétharmadát pedig az EU és a FÁK országok adják. Korábban fordított volt az arány, sőt, az ezredforduló körül az Egyesült Államokból származó bevétel megközelítette a 80 százalékot is.

Rába John Deere traktor futómű gyártás
Kapcsolódó cikkek