Cégvilág

Malév GH - A szakszervezet szerint eldurvulhat a helyzet

A LIGA és a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) szerint akár agresszióba is torkollhat a Malév földi kiszolgáló leányvállalatában dolgozók elkeseredettsége, ha a vezetőség tovább halad a cég biztos bukásához vezető úton.

A két szakszervezet mai sajtótájékoztatóján közölte: Limburger Lóránt vezérigazgató egymás után hozza a káros döntéseket és jogsértések árán is sietteti a csoportos leépítést a Malév Ground Handlingnél (MGH).

Limburger Lóránt, aki a légitársaság mellett a MGH vezérigazgatója is, egy nyilatkozatában 1-1,2 milliárd forint értékűre becsülte a cég értékét. Ez alig a harmada a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által készített értékbecslésnek, amely 3 milliárd körüli értékkel kalkulál.

A Malév leállása után a MGH vezetése nem tett erőfeszítéseket, hogy a vetélytársaktól – elsősorban a Celebi GH által kiszolgált légitársaságok köréből – szerezzen ügyfeleket, és így kösse le a felszabadult kapacitásokat. Limburger Lóránt a csoportos leépítés mellett döntött, holott a cég dolgozói átmenetei áldozatokra is készek lennének a munkahelyek megóvásáért. A vállalat alkalmazottainak több mint felét, 450 főt bocsátanának el.

A LESZ állítja: hiába kezdeményezett munkaügyi egyeztetést február 27-én, a cégvezetés először nem is reagált a Munka törvénykönyve alapján kezdett munkaügyi vita kezdeményezésére. A kilátásba helyezett munkaügyi konfliktus ellenére is elzárkózik mindenféle egyeztetés elől.

A szakszervezetek leszögezik, hogy a stabilan nyereséges földi kiszolgálócég megmaradása az egész repülőtér számára fontos. Önmagában is mintegy 750 munkahelyet jelent a MGH, de egy új nemzeti légitársaság létrejötte, elindulása szempontjából is kiemelt fontosságú lehet a magyar földi kiszolgáló bázis megmaradása. A szakszervezet a cég vezetésének lecserélését kéri és arra figyelmeztet; eljöhet az a pont, amikor a helyzet tarthatatlanná válik a cégnél.

 

LIGA Malév Limburger LESZ mgh
Kapcsolódó cikkek