Cégvilág

Alig nőtt az elmúlt hónapokban a főváros bériroda-állománya

Az idei év első negyedében csupán egy 2353 négyzetméteres irodaház átadásával bővült a budapesti állomány, így – beleértve a saját tulajdonú és a spekulatív épületeket is – elérte a 3 175 807 négyzetmétert – állapítja meg a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF).

 A BRF az IQ Offices átadását regisztrálta Pest központi alpiacán, ezzel a teljes bériroda-állomány 2 622 224 négyzetméterre alakult.
Az első negyedév során a teljes kereslet összesen 53 249 négyzetméter volt, ez közel harmadával kevesebb, mint a tavalyi év első negyedében mért érték. Az előző év kiemelkedő eredményeivel ellentétben a bérbeadási volumen 2012 első negyedévében visszaállt az előző években is tapasztalt 50-60 ezer négyzetméteres negyedéves bérbeadási szintre.

A budapesti irodapiacon a kihasználatlansági ráta 20,4 százalék, ez 1,2 százalékponttal magasabb az előző negyedéves adatnál. A mutató emelkedése és a nettó piaci felszívás negatív értéke mögött különböző területkorrekciók mellett a belvárosi K&H Bank épületének megürülése játszott szerepet. A legalacsonyabb kihasználatlanságot, 16,2 százalékot a Pest Központ alpiacon mérték. A legmagasabb érték továbbra is az agglomerációban figyelhető meg, 33,1 százalékkal.

A vizsgált időszakban a szakmai egyesülés 128 bérleti szerződést regisztrált átlagosan 416 négyzetméterrel, ez 21,5 százalékkal alacsonyabb, mint a 2011 első negyedéves adatok. A vizsgált időszakban kilenc szerződést kötöttek 1000 négyzetméternél nagyobb területre, melyből négy szerződéshosszabbítás, három új és kettő előbérleti szerződés volt.

Az irodapiac kilátásairól szólva Gulyás Ede, a CA Immo ingatlanbefektetési társaság ügyvezető igazgatója megjegyezte, visszafogott irodafejlesztésre számít az elkövetkező három-négy évben, és nagy valószínűséggel lesz olyan év is, amikor egyáltalán nem történik fejlesztés. Finanszírozás hiányában szinte csak jelentős előbérlettel rendelkező projektek építésébe kezdenek bele a fejlesztők.

Spekulatív, azaz az építkezés megkezdésekor még bérlővel nem rendelkező fejlesztések a lelassult bérleti tranzakciók miatt sem épülnek, sikerrel pedig azok járhatnak, akik jó minőségű és jó lokációjú ingatlant építenek megfelelő marketingkommunikációs támogatással, valamint stabil fejlesztői háttérrel rendelkeznek. Rájuk kiemelten figyel a felvevő piac, hiszen ők azok, akik a legrugalmasabb elhelyezési lehetőségeket kínálhatják a bérlők számára. „A bérleti díjak tekintetében sem számítok rövid távon változásra; az elmúlt egy évben már így is sok esetben agresszív árazást tapasztaltunk a bérlők részéről, nem gondolom, hogy ennél lejjebb mozdulnának a kondíciók” – tette hozzá a szakember.

bériroda ca immo ingatlan BRF iroda
Kapcsolódó cikkek