Cégvilág

Alig nőtt Budapest bériroda-állománya

A következő években visszafogott fejlesztésekre, valamint stagnáló bérleti díjakra lehet felkészülni. Addig biztosan nem lesz pozitív elmozdulás, míg nem alakul ki egy hiány közeli állapot az irodapiacon.

Az idei év első negyedében csupán egy 2353 négyzetméteres irodaház átadásával bővült a budapesti állomány, így a beleértve a saját tulajdonú és a spekulatív épületeket is, elérte a 3 175 807 négyzetmétert – állapítja meg a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF). A BRF az IQ Offices átadását regisztrálta a Pest központi alpiacán, ezzel a teljes bérirodaállomány 2 622 224 négyzetméterre alakult.

Az első negyedév során a teljes kereslet összesen 53 249 négyzetméter volt, amely közel harmadával kevesebb, mint a tavalyi év első negyedében mért érték. Az előző év kiemelkedő eredményeivel ellentétben a bérbeadási volumen 2012 első negyedévében visszaállt az előző években is tapasztalt 50-60 ezer négyzetméteres negyedéves bérbeadási szintre.

A budapesti irodapiacon a kihasználatlansági ráta 20,4 százalék, amely 1,2 százalékponttal magasabb az előző negyedéves adatnál. A mutató emelkedése és a nettó piaci felszívás negatív értéke mögött különböző területkorrekciók mellett a belvárosi K&H Bank épületének megürülése játszott szerepet. A legalacsonyabb kihasználatlanságot, 16,2 százalékot a Pest Központ alpiacon mérték. A legmagasabb érték továbbra is az Agglomerációban figyelhető meg 33,1 százalékkal.

A vizsgált időszakban a szakmai egyesülés 128 bérleti szerződést regisztrált átlagos 416 négyzetméterrel, amely 21,5 százalékkal alacsonyabb, mint a 2011 első negyedéves adatok. A vizsgált időszakban kilenc szerződést kötöttek 1 000 négyzetméternél nagyobb területre, melyből négy szerződéshosszabbítás, három új, és kettő előbérleti szerződés volt.

Az irodapiac kilátásairól szólva Gulyás Ede, a CA Immo ingatlanbefektetési társaság ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy visszafogott irodafejlesztésre számít az elkövetkező három-négy évben és nagy valószínűséggel lesz olyan év is, amikor egyáltalán nem lesz fejlesztés. Finanszírozás hiányában szinte csak jelentős előbérlettel rendelkező projektek építésébe kezdenek bele a fejlesztők. Spekulatív, azaz az építkezés megkezdésekor még bérlővel nem rendelkező fejlesztések a lelassult bérleti tranzakciók miatt sem épülnek, sikerrel pedig azok járhatnak, akik jó minőségű és jó lokációjú ingatlant építenek megfelelő marketing kommunikációs támogatással, valamint stabil fejlesztői háttérrel rendelkeznek. Rájuk kiemelten figyel a felvevő piac, hiszen ők azok, akik a legrugalmasabb elhelyezési lehetőségeket kínálhatják a bérlők számára.

A bérleti díjak tekintetében sem számítok rövidtávon változásra; az elmúlt egy évben már így is sok esetben agresszív árazást tapasztaltunk a bérlők részéről, nem gondolom, hogy ennél lejjebb mozdulnának a kondíciók. Pozitív irányú elmozdulást hosszabb távon pedig akkor tudok elképzelni, ha hiány lesz irodakínálatban és megindul a kereslet a bérlők részéről – tette hozzá a szakember.

irodapiac ca immo iq offices BRF gulyás ede
Kapcsolódó cikkek