Cégvilág

Ingyen tárhely a Google-tól - a legnagyobb "iratszekrény" a cél

A keresőóriás elindította a Google Drive programot, amelynek segítségével az élre törne a felhő alapú adatszolgáltatásban.

Bár hivatalosan globálisan útnak indult, egyelőre még nem érhető el minden felhasználó számára a Google Drive, az új, felhő alapú adattároló szolgáltatás. A cég szokás szerint az első néhány gigabájtnyi tárhelyet ingyen adja, majd fokozatosan emelkedő ár ellenében nyitja meg a további kapacitásokat. Havi 2,49 dollárért 25 gigabájtot, míg 49,99 dollárért már egy terabájtnyi tárhelyet bocsát a felhasználók rendelkezésére – jelenti az AP.

A webalapú szoftver jelenleg Windows, Mac, Chrome és Android operációs rendszerekkel futó készülékeken működik, de az ígéretek szerint heteken belül érkezik az iPhone és iPad kompatibilis verzió is. A Google késői indulónak számít az egyre népszerűbb szektorban, ahol az Apple-höz és a Microsofthoz hasonló nagyágyúk mellett olyan start upok is nagy sikereket értek el, mint a Dropbox, vagy a Box Inc. A keresőóriás extra szolgáltatások segítségével igyekszik a saját rendszerét népszerűsíteni, így a Dropboxszal ellentétben a Google Drive felhasználói a fájlneveken kívül a dokumentumok szövegeiben is kereshetnek, sőt, a Google optika karakterfelismerőt is bevet azért, hogy minél hatékonyabb legyen a tárolt tartalmak kereshetősége.

A Gartner szerint még nem késő a Google számára az indulása szektorban, a kérdés az, hogy a személyi számítógépet felváltó személyi felhő piacán ki szerzi meg az első helyet. Persze a nagy kérdés az, hogyan kezeli majd az adatvédelem érzékeny problémáját a Google most, hogy újabb információ-tengert kap meg a felhasználóitól.

tárolókapacitás google drive felhő
Kapcsolódó cikkek