Cégvilág

Tabu a másság a cégeknél

A sokszínűség terén az atipikus foglalkoztatásban, a munka és a magánélet egyensúlyának biztosításában jeleskedik a legtöbb vállalat, a szexuális orientációt viszont tabu témának tartják – derült ki a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) felméréséből.

A „HBLF a Sokszínűségért” programsorozat első öt évének záróakkordja volt az a felmérés, amelynek eredményeit most tette közzé a fórum. Összesen 30 cég küldte vissza a kitöltött kérdőívet, amely olyan fontos témákban kérte a vállalat teljesítményének értékelését, mint a generációk sokszínűsége a munkahelyen, a nemek aránya a munkavállalók között és vezetői szinten, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, az atipikus foglalkoztatás vagy a szexuális orientáció.

A megkérdezett cégek öt válaszlehetőség közül választhattak az adott téma, előrehaladásuk és teljesítményük megítélésékor: 1. nem releváns, 2. kezdetek, 3. elköteleződési szint, 4. megvalósítási szint, 5. kiemelkedő.
A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett cégek kiemelkedőnek értékelik teljesítményüket az atipikus foglalkoztatásban (30%), a munka és a magánélet egyensúlyának biztosításában (27%), s a nemek közötti arányok közelítésében (20%). Ugyanakkor feltűnő, hogy a válaszadók 57 százaléka tartja nem releváns témának a szexuális orientációt. Itt mindössze 7 százalék minősíti kiemelkedőnek a cége teljesítményét. S ennél is kevesebben, csupán 3 százalék véli úgy, hogy kiemelkedő teljesít vállalatuk a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában, illetve a vallási és kulturális sokszínűség kezelésében.


 „A felmérésünk és a mostani rendezvényünk is azt bizonyította, hogy egyre nagyobb az igény a sokszínűséget támogató munkánkra” – mondta lapunknak Gothárdi Ibolya, a HBLF a sokszínűségért HR munkacsoportjának vezetője. Számukra a felmérés eredményei nem szolgáltak meglepetéssel, mert tudatában vannak a piaci helyzetnek, ugyanakkor örülnek annak, hogy jóval több kiváló vállalati gyakorlatról szereztek így tudomást, mint amennyiről eddig tudtak. Gothárdi Ibolya szerint a sokszínűség terén összességében javul a helyzet Magyarországon. Már vannak olyan területek, ahol kifejezetten nagy az előrelépés, ilyen a generációk sokszínűsége és az odafigyelés a nemek közötti arányokra. Van olyan is, amely „végre felkerült a palettára”, ilyen a másság kezelése. A felmérésből azonban egyértelművé vált, hogy „ez a téma még mindig tabu a cégek körében”.


A sokszínűség érdekében kifejtett erőfeszítéseivel a Hungarian Business Leaders Forum már jó ideje élen jár az üzleti világban. A fórum szervezeti sokszínűségről és befogadásról szóló kódexéhez eddig 34 vállalat csatlakozott. Az aláírók zöme multinacionális cég, s egyre több a kis- és középvállalkozás is. A HBLF a sokszínűségért programsorozatot 2007-ben indították el, 16 cég részvételével; az eddig végzett munkát értékelő mostani tanácskozáson már több mint 40 társaság képviselői vettek részt.

A HBLF legsikeresebb kezdeményezésének egyöntetűen a a ROMASTER jövő roma vezetőiért indított esélyprogramot minősítették a résztvevők. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 47 százaléka ismeri a HBLF tevékenységét, s 43 százalékuk értékeli úgy, hogy az pozitív hatással van cégük sokszínűségi politikájára. A válaszolók a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása, munka és a magánélet egyensúlya, 40-45 fölötti nők helyzete a munkaerőpiacon, női vezetői network kiépítése témákban javasoltak erőteljesebb fellépést a HBLF-nek a jövőben.

 

Továbi részletek a mai Világgazdaságban

Világgazdaság-->

tolerancia esélyegyenlőség munkaügy másság
Kapcsolódó cikkek