Cégvilág

EGIS: hoppá, itt a fordulat, ugorhat az árfolyam

Minden eredménysoron meghaladta a portfolio.hu konszenzusát az EGIS negyedéves jelentése. A bevételek 6,1 százalékkal növekedtek év/év alapon, amit a kedvezőbb értékesítési számok és a kellemesebb devizaárfolyamok (erős rubel) is támogattak – jelenti az Equilor.

Az értékesítések elég vegyes képet mutatnak: a magyar (-8 százalék), a lengyel (-15 százalék), a cseh (-7 százalék) és a szlovák (-5 százalék) eladások komoly visszaesést tükröztek, ugyanakkor az orosz- és FÁK-piaci eladások robbanásszerű emelkedést mutattak. Ez utóbbi két piac 8 százalék-os bővülést mutatott az előző év azonos időszakához képest még úgy is, hogy az orosz piacon a bázisnegyedév rendkívül erős volt.

A kedvező változásoknak köszönhetően az orosz értékesítések átvették az első helyet az EGIS bevételi struktúrájában, így a magyar működés második helyre szorult. Ezek a tendenciák vélhetően az előttünk álló negyedévekben is fennmaradnak, és a rubel is támogathatja a növekedést ebben a szegmensben.
 
A csoport bruttó fedezeti hányada körülbelül1 százalékponttal 58,5 százalékra emelkedett a kedvező devizahatások és a termékösszetétel pozitív változásai következtében. A költségcsökkentések ellenére (adminisztrációs költségek 12 százalékkal,  a K+F 4 százalékkal zsugorodott éves bázison ) a marketingköltségek 10 százalékos mértékben emelkedtek. Véleményünk szerint a következő negyedévekben a költségstruktúra hasonló marad, ám a magasabb bevételek tükrében egyelőre nem látunk okot aggodalomra.
 
Az üzemi eredmény 9 százalékos többletet produkált az előző évhez képest elsősorban a fent említett lépések miatt. A számok csinosításában mintegy 550 millió forintos, a K+F-hez köthető adókedvezmény is segített. Az adójóváírás az Egis üzleti évének és a naptári év különbségéből adódóan érdemben majd 2013-tól kezdve örvendezteti meg a befektetőket. A nettó eredményt a devizahatások miatt megugró pénzügyi tételek is támogatták, az igazi örömöt viszont a működési számok javulása mutatja.
 
A részvényárfolyam hónapok óta nyomás alatt van, ám mostani negyedév is megerősíti várakozásunkat, hogy az EGIS-nél 180 fokos fordulat történt a működésben. A hazai piacon zajló kínszenvedés helyett a befektetők az orosz/FÁK piacok növekedési lehetőségeivel ismerkedhetnek meg a közeljövőben.

Ennek eredményeképpen az Equilor jelentős növekedést vár az EGIS-re vonatkozó EPS-konszenzusban és várakozásunk szerint az alapkezelők is felülsúlyozzák majd a részvényt. Az elemzők ma ugrást várnak az árfolyamban; a következő hetekben nem lennénk meglepve, ha 16 ezres szinttel flörtölne a részvényárfolyam.

 

k+f nettó Egis eredmény profit árfolyam Equilor
Kapcsolódó cikkek