Cégvilág

Régi tévés kedvencek tűnnek el

2012-ben ért véget – többek közt – a Született feleségek, a Doktor House, a Cég, a Pan Am, A folyó, a Kergetjük az amerikai álmot, a Miami helyszínelők, a Chuck. A magyar tévék azonban továbbra is kivárnak, így a sorozatfinálékat később látják itthon a nézők, mint az USA-ban.

A nevesebb sorozatok közül véget ért alig egy-két hete a Született feleségek és a Doktor House, de mivel a TV2 nagyjából fél évados lemaradásban van ezekkel, a letöltést, fájlcserét nem favorizáló magyar nézők még 2012 őszén is úgy ülhetnek a képernyők elé, hogy folytatódnak Bree, Lynette és a doki kalandjai – noha időközben a karakterek megformálói már hónapok óta más projekteken, sorozaton, színházi darabon dolgoznak. Mindkét sorozat nem mellesleg sikersztori volt, világszintű eladásokkal.

Előbbit egy időben úgy számolták, hogy a harmadik legnézettebb sorozat volt világszerte, House pedig első is tudott lenni különféle becslések alapján. A Lila Akác köz pletykás asszonykái azonban a nyolc évad során egyre több gázsit kaptak, a kezdeti, közel 24 milliós nézettség pedig 11 alá csökkent az USA-ban, ezt pedig az ABC tévétársaság nem tudta tovább elviselni, elegánsan le is zártatta a történetet. A sorozatok túlélésének záloga ugyanis az esetek túlnyomó részében az amerikai nézettség: hiába vannak jó nemzetközi eladások, hiába fogy szépen a DVD Európában, ha a növekvő költségek mellett egyre csökken az adott sorozat reklámértéke az amerikai piacon, akkor a szereplők már egyre többször nézegetik a castingfelhívásokat.


2012-re kiderült, hogy Steven Spielberg monumentális, őslényes sorozata, a Terra Nova is elbukott, holott látványos, de igen drága széria volt: a dupla pilot 14 millió dollárt emésztett fel, utána egy-egy epizód 4-4 millió dollárba került (egy rész tehát közel 900 millió forintból készült). A jelenleg legdrágább hazai széria, a Hacktion részenként 22 milliójába került a közszolgálati médiának: persze nem is lehet összehasonlítani a képi világot.

A dinoszauruszos alkotás megszűntetésénél meglepőbb hír volt azonban, hogy a Miami helyszínelők is pakolnak, majd odébb állnak, ugyanis miközben megy tovább a CSI vegasi és New York-i verziója, a CBS leállíttatta az első spinoffot. Ezt a rajongók elég nehezen fogadták, ugyanis nem nyílott lehetőség egy erősebb fináléra, hiszen a bejelentés előtt két hónappal már leforgatták az utolsó részt – bízva abban, hogy még van egy-két évad. A dínók mellett tehát David Caruso is eltűnik hamarost a képernyőkről: utóbbi sokaknak fog hiányozni, mert a sorozatot egyszerre vetíti a Cool, a Viasat3 és az RTL Klub is.


Magyarországon a sorozatpremierekkel általában az AXN a legfürgébb, többször beelőzte a nagyobb, országos csatornákat. Így tett nemrég A folyó című thrillerrel, de nem volt szerencséje, mert az első évad után elkaszálták az amazonasi dzsungelben játszódó kalandos horrort. Az AXN behozta két hónappal ezelőtt a Missing című szériát is, Elrabolva néven, de erre sem tud építeni hosszabb távon, ugyanis szintén egy évadot kapott csak. A híres film után játszódó A cég című sorozatban is hitt idén a csatorna, de ezt is elkaszálták, nem kap folytatást.

A csatorna tehát balszerencsés volt, akárcsak az HBO a Luckkal, a Befutóval: három ló súlyos sérülése, majd halála miatt végleg leállították a látványos sorozat forgatását, annak ellenére, hogy Dustin Hoffman játszotta az egyik főszerepet. Június 5-én lesz a New York-i nyomozók (Prime Suspect, a képen) hazai tévés premierje a Viasat3-on: ebbe sem érdemes nagyon beleszeretni, mert időközben véget is ért a sorozat az USA-ban.

További részletek a mai Világgazdaságban

Világgazdaság-->

Viasat Cool televízió sorozatok RTL Dr. House Született feleségek
Kapcsolódó cikkek