George Iwan Marantika, az Indonéz-Magyar Üzleti Tanács indonéz társelnöke kijelentette: az indonéz üzletemberek a Békés megyei mezőgazdasági és élelmiszeripari tudás és alkalmazott technológia átültetésében látnak jó lehetőségeket.

 Az üzleti találkozón részt vevő cégek közül többen létesítettek kapcsolatokat a délkelet-ázsiai országokkal, közülük a Gallicoop Zrt. jelenleg is exportál termékeket Délkelet-Ázsiába, a szarvasi Halászati és Öntözési Kutató Intézet pedig 2010-ig az édesvízi halászat fejlesztésében dolgozott együtt az indonéz mezőgazdasági tárcával.

Erdélyi István a Gallicoop Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: a társaság főleg fagyasztott, főtt és füstölt pulyka-felsőcombot szállít Japánba, Tajvanba és Dél-Koreába, éves szinten összesen 80-100 tonnát. Szerinte a délkelet-ázsiai lehetőségét azok a cégek tudják kihasználni, amelyek hajlandóak közvetlenül megismerni az egyes országok fogyasztói szokásait, ízlését, és ennek megfelelő élelmiszertermékeket készítenek.

A szarvasi Halászati és Öntözési Kutató Intézet édesvízi ponty faj nemesítésében és telepítésében nyolc évig dolgozott együtt az indonéz mezőgazdasági minisztériummal. Jeney Zsigmond az intézet megbízott igazgatója az MTI-nek elmondta: az intézet Indonéziával továbbra is az édesvízi haltermelés növelésében tudna jól együttműködni, a ponty kedvelt faj az indonéz lakosság körében, azonban tömeges termelésére a Koi herpesz vírus elterjedése miatt nincs lehetőségük. Szarvason a ponty génbank segítségével európai kutatók új, a vírussal szemben sokkal ellenállóbb pontyot nemesítettek európai projekt keretében, uniós támogatással.