Cégvilág

Emiatt aggódnak leginkább a hazai kiscégek

Kismértékű csökkenést mutat az előző negyedévhez képest a hazai vállalkozások egyéves várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index. A visszaesés főként azzal magyarázható, hogy a hitelezés beszűkülése, valamint a vállalati hitelkamatok várt növekedése rányomta a bélyegét a vállalkozások hangulatára.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőinek megkérdezésén alapuló reprezentatív K&H kkv bizalmi index az előző negyedévi növekedéssel ellentétben enyhe, 3 pontos csökkenést mutat, így jelenleg mínusz 35 ponton áll. A múlt héten bejelentett 10 pontos munkahelyvédelmi terv ismertetése előtt készült felmérés eredménye alapján a kissé pesszimista várakozások főként a vállalati hitelkamatok várt emelkedésével, valamint a versenyhelyzet megítélésének romlásával magyarázható.

Negatív eredmény figyelhető meg az árbevételi várakozásokkal kapcsolatban is. „A vállalati hitelkamatok negatív várakozásainak oka, hogy a hitelpiac szűkülése érezhetően negatív hatással van a vállalkozásokra. A közterhekkel kapcsolatos várakozások ugyan javuló irányvonalat mutatnak, ennek ellenére a részindex még mindig a legalacsonyabb, mínusz 58 pont” – elemezte az eredményeket – Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A gazdaságpolitika, a közterhek és az EU-val kapcsolatos várakozások az előző negyedévhez hasonlóan pozitív irányba mozdultak el. Az európai uniós pályázatoknál megfigyelhető optimista hozzáállás leginkább a mezőgazdasági cégeket érinti, míg a többi ágazat – ipar, szolgáltatás, – esetében egyértelműen pesszimistábbak a pályázati forrásokhoz hozzájutást tekintve, közülük is leginkább a szolgáltató cégek vezetői ítélik nehéznek a pályázati források elérhetőségét.

„Az ágazatok közül az előző negyedévhez hasonlóan most is a mezőgazdasági vállalkozások derűlátóbbak a következő egy év várakozásait illetően, miközben a kereskedelmi cégek várakozásai fordultak leginkább negatív irányba. A szolgáltató és ipari cégeknél leginkább az eddigi, nem túl optimista hangulat stagnálása tapasztalható. Az árbevétel szempontjából továbbra is a mikrocégek a legpesszimistábbak (-40 pont), de jelentős hangulatromlás eredményeként jelenleg már a kisvállalkozások bizalma is hasonló szinten áll (-32 pont) – tette hozzá Németh László.

hitelkamat közteher kkv bizalmi index K&H fogyasztói bizalom
Kapcsolódó cikkek