Cégvilág

Ennyivel drágul a kenyér ősztől

Jelentősen drágul ősztől a kenyér: a gabonapiaci-malomipari szereplők szerint akár 15 százalékkal is, míg a kiskereskedők úgy vélik, hogy ennél visszafogottabb, egy számjegyű drágulás jöhet. A szokatlanul forró, aszályos idő miatt világszerte, így Magyarországon is megugrott a gabonafélék felvásárlási ára - írja a Népszabadság.

Bár az aszály miatt a búzából is gyengébbre sikerült a szezon, a tavalyi hektáronként 4,2 tonna helyett az idén várhatóan 3,7 tonnát tudnak betakarítani a földekről, azaz összességében mintegy félmillió tonnával lesz kevesebb a termés 2011-hez képest, a hazai árakat azonban elsősorban a világpiaci árak húzzák magukkal.

Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke szerint ez vélhetőleg csak átmeneti hatás lesz, ám a jelentős búzaár-emelkedés 30-60 nap alatt beépül a kiskereskedelmi árakba. A szakember szerint őszre kell számolni nagyjából 15 százalékos drágulással, a malmok ugyanis még néhány hétig a korábban olcsóbban felvásárolt gabonakészleteikből is elvannak.

Ezzel kapcsolatban a Népszabadság által megkeresett piaci szereplők nem igazán tudták értelmezni, amit Fazekas Sándor pénteken az MTI-nek nyilatkozott: a vidékfejlesztési miniszter szerint azért nem várható a kenyér drágulása,mert a búzán-liszten kívül ezt más tényezők, így például az energiaárak is befolyásolják. Fazekas Sándor azt is elmondta, hogy szerinte ugyan „vannak térségek, ahol 60 ezer forint körül van a búza tonnánkénti ára”, ám átlagosan 50–55 ezer forint között mozog a felvásárlási ár. Ennek kapcsán az egyik általunk megkérdezett gabonapiaci szakember azt mondta: rendkívül örülnének annak, ha ez tényleg így lenne, és valóban 60 ezer forint alatt tudnának itthon gabonához jutni, ahogy a tárcavezető állítja.

drágul pék búzaár kenyér búza
Kapcsolódó cikkek