Cégvilág

Vége a magas mobilinternet-díjaknak

Július 1-jétől sokkal olcsóbbá válik a térképek, videók, fényképek, közösségi oldalak és e-mailek megtekintése az EU-n belüli külföldi utazás során, mobilinternet segítségével.

Az új uniós szabályozás – most először – a barangolásos adattovábbítás, vagyis a mobilkapcsolaton keresztüli külföldi internetletöltés díját is korlátozni fogja. A barangolásos adattovábbítás új szabályozásának köszönhetően egy üzletember jellemzően több mint 1000 eurót takaríthat meg évente az EU-n belüli útjai során. Az éves vakációját egy másik uniós országban töltő család legalább 200 euró megtakarításra számíthat.


Az új szabályozás a beszédhívások és a szöveges üzenetek árplafonját is leszállítja. A barangolásra vonatkozó módosított uniós rendeletnek köszönhetően a különböző barangolásos mobilszolgáltatásokat igénybe vevő – beszédhívásokat, szöveges üzeneteket és adatforgalmat lebonyolító – fogyasztók összességében 75 százalékos megtakarítást érhetnek el a 2007-es árakhoz képest. Az európaiak idén mintegy 5 milliárd eurót fognak barangolási szolgáltatásokra költeni, ami körülbelül 15 millió eurós megtakarítást jelent a barangolásra vonatkozó első uniós rendelet 2007. évi hatálybalépése előtti árakhoz képest.


2012. július 1-jétől a híváskezdeményezés percdíja maximum 29 eurócent plusz áfa, a hívásfogadásé 8 eurócent plusz áfa, a szöveges üzenet küldésének díja 9 eurócent plusz áfa, a külföldi adatletöltés és internetes böngészés díja megabájtonként (egy kilobájtos számlázási egységgel): 70 eurócent plusz áfa lehet.

percdíjak roaming barangolás
Kapcsolódó cikkek