CégvilágVeszélyes élelmiszerek - Több mint 3000 gyorsriasztás az EU-ban
Az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozott jelentése rávilágít, hogy az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerének (RASFF) köszönhetően számos élelmiszer-biztonsági kockázatot elhárítottak, illetve enyhítettek - jelenti az Európai Bizottság.
2012.07.20. 13:04 | Szerző: Világgazdaság Online
2012.07.20. 13:04 | Szerző: Világgazdaság Online
A RASFF-rendszer valamennyi tagja gyors tájékoztatást kap az élelmiszerben vagy takarmányban azonosított komoly kockázati tényezőkről. 2011 során a RASFF-rendszerbe 9157 értesítés érkezett az EU élelmiszerjogi rendelkezéseitől való eltéréssel kapcsolatban, ezek közül 617 bizonyult komoly kockázati tényezőnek.
Az értesítések többsége (5345) kiegészítő értesítés volt, az új értesítések száma 3812-re rúgott. Mindez jelzi, hogy a rendszer a célzottabb működésnek és a részletesebb nyomon követésnek köszönhetően egyre hatékonyabb.
A 3812 új értesítés közül 3139 élelmiszerre, 361 takarmányra és 312 élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra irányult. A leggyakoribb értesítések a takarmányban, szárított gyümölcsben, diófélékben fellelhető alfatoxinokkal, valamint a Kínából származó konyhai eszközökből kioldódó vegyi anyagokkal kapcsolatosan érkeztek. 2011-ben a RASFF kulcsszerepet játszott két számottevő élelmiszerbiztonsági probléma kezelésében: ezek a fukusimai katasztrófa és az E. coli-járvány.
Összegyűjtött tapasztalatok
A 2011-es válsághelyzeteket követően számos lényeges tanulság vonható le; ezeket egy szintén ma nyilvánosságra hozott bizottsági dokumentum2 tartalmazza. Az alábbi felsorolás a legfontosabb területeket tartalmazza:
A RASFF-rendszer fejlesztése az iRASFF bevezetése révén – egy olyan online értesítési felület létrehozása, mely a RASFF-rendszer munkáját minden eddiginél gyorsabbá és hatékonyabbá teszi.
A jelenleg érvényes, válságkezeléssel kapcsolatos szabvány működési eljárások felülvizsgálata, a szükséges rugalmasság megőrzése mellett.
A nyomon követhetőség szabályainak felülvizsgálata annak érdekében, hogy a veszélyes termékeket gyorsabban és hatékonyabban lehessen visszakeresni, és a piaci forgalomból kivonni.
Az élelmiszerből származó betegségekkel kapcsolatos vizsgálatokat, a járványkitörések kezelését és az elsődleges termelés higiéniáját célzó képzések megvalósítása a főbb kereskedelmi partnerek számára (az EU „Jobb képzés a biztonságosabb élelmiszerekért” elnevezésű programjának égisze alatt, valamint együttműködve az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósággal (EFSA) és az Európai Járványvédelmi Központtal (ECDC)).
A mag- és csíratermelés egyedi szabályainak kidolgozása.
A válságkommunikációs tevékenységek koordinációjának javítása.
Gong előtt - heti befektetői összefoglaló: Szakértőink segítenek percek alatt képbe kerülni a gazdaság és a piacok trendjeiről -
részletek itt.