Cégvilág

Az Egis bízik, de nem a hazai piacban

Az Egis Gyógyszergyár a következő üzleti évében - változatlan árfolyamokat feltételezve - 4-6 százalékos forgalombővülést vár, míg a szeptember végén záruló idei üzleti évben 3-5 százalékos, forintban mért növekedéssel számol.

A hazai piacon az idei 8-10 százalékos csökkenés után jövőre is 5-10 százalékos lehet a visszaesés - mondta Poroszlai Csaba, a cég gazdasági igazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: a FÁK-országokban az idei 6-8 százalékos várható növekedés után jövőre még nagyobb, 8-12 százalékos lehet a bővülés, euróban számolva. Ezen belül az orosz piaci forgalom a mostani üzleti évben 5-7 százalékkal, a következőben 8-12 százalékkal emelkedhet. Kelet-Európában az idén várt 10 százalékos csökkenés után a következő üzleti évben már 3-6 százalék közötti növekedést vár a társaság.

Mint arról beszámoltunk, jelentős növekedést ért el az Egis mind árbevétel, mind pedig nettó profit terén éves összevetésben, bár utóbbi soron a gyorsjelentés picivel elmaradt az elemzői várakozásoktól. 5,1 milliárd forintos nettó profitot ért el az Egis a második negyedév során, ami ugyan hajszálnyival elmaradt az 5,2 milliárd forintos elemzői konszenzustól, de 13,8 százalékkal meghaladta intézményi fundamentális elemzőnk megemelt prognózisát (az újraszámolt nettó profit becslés 4,5 milliárd forint volt).

A magyarországi bevételek a vártnak megfelelően csökkentek. A vaklicites rendszer átlagosan 6,75 százalékos árcsökkenést okozott a magyarországi termékportfólióban, így a hazai bevétel éves alapon 17,5 százalékkal 7,7 milliárd forintra csökkent.


 

fák Egis eladás várakozás növekedés gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek