Cégvilág

Elhallgatott a NeoFM - Csak 5 forintot fektetett be a tulajdonos a dolgozók szerint

Hétfőn még konzervadás szólt a NeoFM rádióban, de ma elhallgatott a csatorna. Az országos kereskedelmi rádió összes alkalmazottja, vagyis 26 munkatárs ugyanis megelégelte a helyzetet, és azonnali hatállyal felmondott.

Lépésüket az új tulajdonos által teremtett kilátástalan helyzetre, az ellehetetlenítő körülményekre, a tulajdonos szakmaiatlan jövőképére alapozzák, valamint azzal indokolják, hogy béreiket nem rendezték, és még jó ideig nem is kapnak majd fizetést.

„Több alkalommal kijelentette az új tulajdonos, hogy a továbbiakban addig nem is fog fizetni, míg a médiahatósággal nem tisztázódik a rádió helyzete. Külső tőkét a cégbe, a dolgozók tudomása szerint, nem fektetett a vételárként kifizetett 5 forinton kívül. Teszi ezt annak ellenére, hogy a rádió megvásárlásakor határozott ígéretet tett a társaság továbbműködtetésére, és kijelentette, hogy az ehhez szükséges tőke a birtokában van, és azt a cég rendelkezésére is bocsátja” – szól a dolgozók közleménye.

A dolgozók jelentős része, közel háromnegyede még a 2009-es frekvenciapályázat előtt a Sláger Rádió munkatársa volt.
A közel 800 milliós tartozást felhalmozó, a médiahatósággal perben álló FM 1 Zrt. összes részvényét július elején vette meg öt forintért a Dr. M-Media Kft., melynek ügyvezető igazgatója Medveczky Mihály, közvetett tulajdonosa pedig a vállalkozó Szlovákiában bejelentett unokatestvére, Ladislav Medveczky. Az előző tulajdonosa a Szerencsejáték Zrt. korábbi vezérigazgatója, Székely Gábor és a több lapot is kiadó Geomedia Zrt. vezetője, Horváth László volt, akik még június 18-án csődvédelmet kértek, miután nem tudták kifizetni a médiahatóságnak a több száz milliós díjtartozást.

A hatóság próbált segíteni

„Amíg a NeoFM-et működtetik a tulajdonosai, naponta 2,1 millió forinttal növelik a hatósággal szembeni köztartozásukat” – közölte korábban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szóvivői irodája. A hatóság közleményében emlékeztetett rá: a médiatanács az elmúlt egy évben fizetési könnyítésekkel igyekezett a NeoFM-et megmenteni attól, hogy azt a tulajdonosai bezárják.

A tulajdonos munkavállalótól függően 1–4 havi munkabérrel tartozik a dolgozóknak.

A hatóság a tartózás miatt még június 20-án – a tulajdonosváltás előtt – felmondta a frekvenciahasználati szerződést a NeoFM-mel, a rádió csak azért sugározhat tovább, mert korábbi tulajdonosai a döntés előtt csődvédelmet kértek, a bíróság pedig szeptemberre jelölte ki az újabb fordulót.

A tulajdonos munkavállalótól függően 1–4 havi munkabérrel tartozik a dolgozóknak.

A hatóság a tartózás miatt még június 20-án – a tulajdonosváltás előtt – felmondta a frekvenciahasználati szerződést a NeoFM-mel, a rádió csak azért sugározhat tovább, mert korábbi tulajdonosai a döntés előtt csődvédelmet kértek, a bíróság pedig szeptemberre jelölte ki az újabb fordulót. -->

tulajdonos NEO FM elhallgat rádió
Kapcsolódó cikkek