Cégvilág

Össze lehet keverni a Galaxyt az iPhone-nal?

Egy szöuli bíróság szerint nem, és bár a két készülék nagyon hasonlít egymásra, a Samsung nem másolta le az Apple telefonjának designját. A koreai bírósági döntéssel a Samsung vezet a hónapok óta tartó meccsben, de a fontosabb amerikai ítéleteket csak később hozzák.

A szöuli központi bíróság indoklása szerint számtalan hasonlóság van a két termék között, így a lekerekített sarkak és a nagy kijelző, de ezek már a cég korábbi telefonjait is jellemezték. Ugyanakkor a Samsung három gombot helyezett el a telefon elülső oldalán és a kamera designja is eltérő, így a Galaxy és az iPhone mégsem tűnik egyformának.

A bíróság azt is megjegyezte, hogy az érintőképernyős telefonok esetében aránylag kevés a lehetőség a design megkülönböztetésére a versenytársaktól. Nehéz lenne azt állítani, hogy a fogyasztók összetéveszthetik a két telefont, hiszen azok hátulján láthatóak az emblémák, ráadásul a felhasználók az operációs rendszert, az árat és a szolgáltatásokat is figyelembe veszik, amikor telefont választanak - írja a Reuters. 

A bíróság ugyanakkor mindkét félnek igazat adott egyes kérdésekben: a Samsungot 25 millió wonos bírsággal sújtotta, mert szerinte a cég megsértette az Apple görgetésnél használt, úgy nevezett bounce back funkcióját, az Apple viszont azért fizet 40 millió wont a Samsungnak, mert jogtalanul használt a vállalat két mobilhálózatokkal kapcsolatos szabadalmát. Más kérdés, hogy a 4,9 millió, illetve 7,8 millió forintnak megfelelő bírságok összege eltörpül amellett, amit a vállalatok egymáson akarnak bevasalni a más országokban, például az Egyesült Államokban folyó perek során.

Azt követően, hogy hét elején a vállalatok vezérigazgatói – Tim Cook és Kwon Oh Hyun – az amerikai bíróság által elrendelt harmadik megbeszélésük során sem jutott megállapodásra, Lucy Koh a pert levezénylő szövetségi bíró az esküdtek kezébe adta a döntést. A USA Today beszámolója szerint a kilenc esküdt – akik között több mérnök és a távközlés területén dolgozó szakember is van – a következő napokban több száz oldalon lesz kénytelen átrágni magát, és összesen 700 kérdésben kell állást foglalniuk, melyek nem mellesleg majdnem 30 különböző készüléket érintenek.

szabadalom Apple galaxy bíróság Samsung iPhone
Kapcsolódó cikkek