Cégvilág

Új modellt gyárt a Kia Motors Zsolnán

Megkezdte új modellje, a Kia cee'd Sportswagon második generációjának sorozatgyártását zsolnai üzemében a Kia Motors Slovakia autógyár.

Az alsó középkategóriás kombinak – melynek elődje az üzem gyártásának több mint ötödét adta – kulcsszerepet szán a dél-koreai Kia cégcsoport szlovákiai részlege. A kifejezetten az európai piacra kifejlesztett cee''d Sportswagon hetente öt napon, napi három műszakban készül majd a Zsolna melletti gyárban.

„Bízom benne, hogy az új kombi teljesíteni fogja az európai vásárlóink elvárásait, aminek köszönhetően el tudjuk majd érni azt a célkitűzésünket, hogy az idei évben 285 ezer gépkocsi készüljön el nálunk” – jelentette ki Eek-Hee Lee, a Kia Motors Slovakia elnöke szerdán a gyártás megindítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: a jövő évben szeretnék elérni a jelenlegi maximális gyártókapacitás - évi 300 ezer gépkocsi – teljes kihasználtságát.

A Kia Motors Slovakia zsolnai gyára – amely a Kia Motors Corporation első és eddig egyetlen európai gyártóüzeme – 2004 és 2006 között épült, 166 hektáros területen, csaknem 1,2 milliárd eurós befektetéssel. A gépkocsik sorozatgyártása a Zsolna melletti üzemben 2006-ban kezdődött meg, azóta több mint 1 millió 150 ezer autó hagyta el a gyártósorokat. A gyárnak jelenleg csaknem 3900 alkalmazottja van, ezzel az egyik legnagyobb munkáltató Szlovákiában. A cég a Trend című gazdasági szaklap elemzése szerint tavaly – 3,328 milliárd euróval – a harmadik legnagyobb bevétellel rendelkező nem pénzügyi vállalat volt Szlovákiában.

A Kia Motors Slovakia szinte kizárólag az európai piacon értékesíti a jelenleg itt készülő 5 gépkocsimodellt. Legnagyobb felvevőpiacuk Oroszország, itt adják el a gépkocsik több mint 20 százalékát. Szlovákiában az itt gyártott autók csaknem 1 százaléka talál gazdára. A márka a szlovákiai eladások idei, első féléves listáján a harmadik helyet foglalja el.

A legrégibb koreai autógyár a világ 10 országában összesen 15 gyártóüzemmel rendelkezik és több mint 47 ezer embert foglalkoztat. A cégcsoport évente átlagban két és fél millió gépkocsit állít elő, bevétele tavaly meghaladta a 39 milliárd amerikai dollárt.

cee'd Zsolna Kia sportwagon
Kapcsolódó cikkek