Cégvilág

Egymilliárdnál is több utazó

Egymilliárd felett lesz idén a világon azoknak a száma, akik turistaként ellátogattak egy másik országba - közölte előrejelzését az Idegenforgalmi Világszervezet (UNWTO).

Az ENSZ szakosított intézményének kedden egy quitói regionális tanácskozáson ismertetett jelentése szerint ez a szám a gazdasági válság ellenére is 4 százalékos növekedést jelent majd a 2011-es évhez képest.

Az idei év első hat hónapjában 467 millióra rúgott a turisták száma, ami 5 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakéban mérteket - mondta ecuadori sajtótájékoztatóján Taleb Rifai, az UNWTO főtitkára, hozzátéve, hogy éves szinten számolnak a 4 százalékos növekedésre.

A szervezet jelentéséből kiderült: tavaly a bolygó lakói közül 990 millióan keltek útra turisztikai célokból 1,2 billió dolláros bevételt generálva. Négy százalékos növekedéssel számolva idén már 1,03 milliárd turistával lehet kalkulálni világszerte.

Rifai kitért arra, hogy a pénzügyi-gazdasági válság miatt 2012-ben látványosan esett a Kínába látogató európaiak aránya, és ugyanez tapasztalható Thaiföld, Indonézia, India, illetve Közép- és Dél-Amerika esetében is. Az egzotikus úti célok helyett az európaiak ugyanis inkább saját kontinensüket - például az éves szinten 58 millió látogatóra számító Spanyolországot - részesítették előnyben.

A főtitkár szerint ezzel szemben ugrásszerűen nő a külföldre utazó kínaiak, oroszok, brazilok, indiaiak és dél-koreaiak száma.

 

 

 

MTI-->

turizmus UNWTO ENSZ
Kapcsolódó cikkek