Cégvilág

Fegyelmi a dolgozóknak - Változást hoz az új Munka Törvénykönyve

Az új munka törvénykönyve új szabályként lehetővé teszi, hogy a felek kollektív szerződés hiányában is megállapodjanak hátrányos jogkövetkezmények alkalmazásában, amennyiben a munkavállaló megszegi munkaviszonyból származó kötelezettségeit – írja blogjában a DLA Piper szakértője.

Korábban ilyen lehetőségük csak a kollektív szerződés hatálya alatt álló munkáltatóknak volt, amennyiben a szakszervezettel megállapodtak az alkalmazható szankciókról és a fegyelmi eljárás rendjéről.

Kötelezettségszegés esetén korábban a munkáltatók többsége meglehetősen eszköztelen volt: alkalmazhatta az Mt.-ben nem szabályozott, de a gyakorlatban kialakult és meghonosodott szóbeli vagy írásbeli figyelmeztetést, illetve jelentősebb súlyú kötelezettségszegés esetén – minden átmenet nélkül – a munkaviszony megszüntetéséről intézkedhetett, rendes vagy rendkívüli felmondással. Az új szabályozással minden munkáltató számára megvalósíthatóvá válik egy szofisztikált fegyelmi felelősségi- és szankciórendszer kialakítása és működtetése.

Az, hogy milyen esetekben és milyen hátrányos jogkövetkezményt (fegyelmi büntetést) alkalmaz a munkáltató, a feleknek kell megállapítani és a munkaszerződésben rögzíteni, sablonmegoldások helyett a helyi sajátosságoknak és a kialakult szervezeti rendszernek és cégkultúrának megfelelően. A paletta igen széles, kezdve a már ismert szóbeli vagy írásbeli figyelmeztetéstől, bizonyos kedvezmények és juttatások megvonásán keresztül egészen a bírságig – olvasható a DLA Piper elemzésében.

Mivel az új szabályozás a felek munkaszerződésbe foglalt megállapodását követeli meg, illetve annak lehetőségét teremti meg, hogy a munkáltató kötelezettségszegés esetén ne legyen kénytelen azonnal a legdrasztikusabb fegyelmi eszközhöz, a munkaviszony megszüntetéséhez nyúlni, látható, hogy az új szabályozás nem szigorítja, inkább csak mederbe tereli és kifinomultabb eszközökhöz juttatja a munkáltató fegyelmi intézkedéseit.

munkaviszony munka törvénykönyve fegyelmi
Kapcsolódó cikkek