Cégvilág

Hunnia, Európa, Bem, Odeon - sorra dőlnek az artmozik

Hiába kaptak a nyár közepén a Magyar Nemzeti Filmalaptól működési gyorssegélyt a budapesti artmozik, mára újra jelentős tartozásokat halmoztak fel. „Négymillió forint egyszeri támogatást kaptunk, amiből ki is fizettük a tartozásainkat, de csak levegővételnyi könnyebbséghez jutottunk. A probléma ugyanis nem oldódott meg, továbbra is rendszeres támogatásra lenne szükségünk a biztos talpon maradáshoz” – mondta lapunknak Garancsi Ágnes, a Kino vezetője.

  Hozzátette: augusztusban kétmillió forint bevételük volt, ez ősszel talán havi hárommillió forintra nőhet. Ennyiből pedig általában nehezen és késve tudják kifizetni a rezsiszámlákat és az ingatlan tulajdonosának, a Budapest Film Zrt.-nek járó bérleti díjat, ami bruttó 850 ezer forint. „Piaci alapon soha nem is tudtunk fennmaradni. Még 2010-ben megszűnt a fővárosi, 2011-ben pedig az állami segítség is” – hangsúlyozta Garancsi Ágnes. A Kino vezetője egyre kevésbé bízik abban, hogy még időben létrejön egy állami támogatási rendszer.

Emlékeztetett arra, hogy az artmozik működésének és a művészfilmek forgalmazásának támogatása már a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül történik. A filmtörvényben szerepel, hogy az artfilmeket játszó artmozik jogosultak állami támogatásra, az a minisztériumi rendelet azonban még nem készült el, amelyik ennek a rendszerét szabályozza. Ennek ellenére 2011-ben – a korábbi évekkel ellentétben – a multiplex mozik látogatottsága visszaesett, míg az artmozik nézőszáma némileg emelkedett. Tavaly 9,5 millió fizető nézője volt a hazai filmszínházaknak, összesen mintegy 11,4 milliárd forint maradt a jegypénztáraknál. A Magyarországi Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint 2006-ban például még 12 millió néző váltott jegyet.

A filmalap február végén hozott létre sürgősségi alapot az artmozik és a művészfilm-forgalmazók „kritikus helyzetének” átmeneti rendezésére. A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Film Zrt. ugyanis három artmozinak küldött fizetési felszólítást: a Kinón kívül a Tabánnak és az Odeon-Lloydnak. A pályázat eredményeként összesen 66 millió forint támogatásban részesült huszonegy moziüzemeltető. Az Odeon azóta már bezárt, a kétmilliós gyorssegély nem volt elég a helyzet rendezésére, így a már felszámolt Kultiplex, Hunnia, Európa és Bem mozi sorsára jutott.

Digitalizálás: lesz-e elég önrész?

Az artmoziknak a multiplexekhez képest meglévő technikai lemaradását mérsékelheti az Emberi Erőforrások Minisztériuma által digitális fejlesztésekre kiírt pályázat.

A pályázat keretén belül százmillió forintos vissza nem térítendő támogatást osztanak szét a művészmozik között. A rendelkezésre álló keretből legfeljebb 12,5 millió forintot nyerhet egy-egy intézmény digitalizálásra.

Kérdés persze, hogy a 25 százalékos önrészt hány potenciális igénylő tudja majd biztosítani.

A pályázat keretén belül százmillió forintos vissza nem térítendő támogatást osztanak szét a művészmozik között. A rendelkezésre álló keretből legfeljebb 12,5 millió forintot nyerhet egy-egy intézmény digitalizálásra.

Kérdés persze, hogy a 25 százalékos önrészt hány potenciális igénylő tudja majd biztosítani. -->

Bem Európa odeon artmozi
Kapcsolódó cikkek