Cégvilág

MKET: Veszélyes lehet, hogy még mindig nem ismerjük a távhőárakat

Hiába kecsegtetett reménnyel a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) és a szabályozói oldal képviselőinek nyár eleji találkozósorozata, továbbra is ismeretlenek azok a szempontok, amelyek alapján megállapítják az eljövendő fűtési időszak termelői hőárait.

A Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöksége szerint ez jelentősen hátráltatja többek között az érdemi párbeszéd elindulását is az október 1-től érvényes árakról. „Tavaly sem ismertük az árak kialakításának módszertanát, utólag pedig nagyon nehéz már bármilyen irányba is befolyásolni a kihirdetett tarifákat” – utal a tavaly történtekre Rudolf Viktor, a szakmai szövetség elnöke. „Akkor mintegy kéthónapnyi erősen veszteséges működést követően tudtuk – jogosan – korrigáltatni az árakat” – teszi hozzá. Az idő pedig egyre fogy az árakra vonatkozó párbeszéd lefolytatására. Az új termelői hőárakat szeptember végéig kell kihirdetnie a minisztériumnak.

Szakmai javaslataival a Magyar Kapcsolt Energia Társaság továbbra is segíteni kívánja egy minden szereplő számára méltányos, indokolatlan költségeket nem tartalmazó, de a működési kiadásokat és az engedélyezett 2-4,5 százalékos megtérülést biztosító termelői árszabályozási rendszer létrehozását. „A tervezhetőség biztosításához elengedhetetlen az állami ármegállapítás átláthatóságának megteremtése, ezért mindenképpen szükség lenne a módszertan véglegesítésére és rögzítésére” – hangsúlyozza az iparág számára legfontosabb elv& aacute;rást Rudolf Viktor. Az elnök szerint egyelőre az sem világos az erőművek tulajdonosai számára, hogy melyek azok az indokolt költségek, amelyeket a működés során elismernek majd.

 „Ezzel a bizonytalan helyzettel lassan éveket vesztegetünk el, holott egy pár hetes egyeztetés sorozattal a jelenleg hatályosból is hosszú távon sikeres árképzési rendszert alakíthatnánk ki” – hangsúlyozza az elnök.

Fontos lenne az is, hogy az állam tudatosítsa az iparági szereplők számára, hogy mekkora időtávon keresztül számíthatnak a jelenlegi működési környezetre. A turbinákat és gázmotorokat idővel cserélni kell, el kell végezni rajtuk az üzemidőtől függő nagyjavításokat. Ezek mind drága beruházások, a befektetők pedig joggal szeretnék tudni, hogy érdemes-e belevágniuk ezekbe – mondja az elnök. A befektetők és a tulajdonosok bizonytalan jövőkép mellett viszont nem biztos, hogy rábólintanak ezekre a kiadásokra. Ez már rövidtávon is az üzem- és ellátásbiztonság rovására mehet, véli Rudolf Viktor.

távhő Magyar Kapcsolt Energia Társaság mket távhőtermelés
Kapcsolódó cikkek