Cégvilág

Sokat hoznak a konyhára a vadászok

Közel 1,5 milliárd forintos nyereséget termelt tavaly a vadgazdálkodás. Megmaradt a német és osztrák vadászok dominanciája, de arányuk jelentős mértékben csökkent.

Hatalmasat javult a 2011-ben a vadgazdálkodás jövedelemtermelő képessége. A gödöllői Szent István Egyetem által készített Országos Vadgazdálkodási Adattár legújabb statisztikáiból ugyanis kiderül: 15,8-ról 18,6 milliárd forintra nőttek a vadászati bevételek.

Ugyan a vadászati kiadások is közel 1,5 milliárd forinttal emelkedtek 2011-ben, de az egyenleg így is impozáns 1,4 milliárd forintos nyereséget mutat. Külföldi vendégek 4,5 milliárd forintot hagytak nálunk csak a bérlelövésekért – 2010-ben ez a szám 4,3 milliárd volt –, míg egyéb szolgáltatásokért további 665 milliót fizettek. A belföldi vadászok azonban egyre kevesebbet költenek a kilövésekre, már 3 milliárd forintnál is kevesebbet. A külföldiek Somogy, Vas és Veszprém megye tájait kedvelik leginkább, míg hazai kollégáik Zalát szeretik a legjobban.

„A német és osztrák vendégeken kívül mostanában mind több az orosz vadász, aki leginkább a vaddisznóhajtások iránt érdeklődnek. Tavaly összesen 450 millió forint árbevételünk volt” – mondta a Világgazdaságnak Varga László. A Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója elmagyarázta: szarvas és őz esetében a súly, muflonnál a szarvhossz, vaddisznónál pedig az agyarhossz a fizetés alapja.

"Idén gímszarvasra 237 szerződésünk van. A bika ára súlytól függően százezertől mintegy 2,5 millió forintig terjed” – fogalmazott. Varga László hozzátette: a 63 ezer hektáros területre érkező vendégek 8 vadászterület 6 vadászháza közül választhatják ki az igényeiknek legmegfelelőbbet.

További részletek a Világgazdaságban

turizmus vadgazdálkodás vadászat
Kapcsolódó cikkek